Учени от Университета на Мичиган твърдят, че съществува протеин, приемането на който води до същите резултати както и редовните физически натоварвания.

Става въпрос за протеин от групата на сестрините /SENSs/, изолиран от плодовите мухи – дрозофили, които са с название dSesn.

Как протеин може да ни избави от нуждата да тренираме

Протеинът е използван и в експерименти с мишки, като е потвърдена неговата ефективност при бозайниците.

В човешкия организъм също се образуват белтъци от тази група по време на физическа активност.

В рамките на експерименти с плодови мушици учените създават имитация на бягаща пътека за насекомите, като карат част от тях активно да се движат по нея в рамките на 3 седмици.

Част от тях са модифицирани за синтез на повишени количества сестрин – и тези мухи станали по-силни от обикновените насекоми, дори без да се налага допълнителна физическа активност.

В рамките на експерименти с мишки част от животните не успели да образуват сестрин.

Тези гризачи, независимо от обема на физическото натоварване, не изгаряли мазнини по време на тренировки и по никакъв начин не подобрявали своята физическа форма.

За сметка на това мишките, които си набавяли сестрин и не правили изобщо нищо, ставали по-мускулести, здрави и изгаряли повече мазнини.

При тренировки се увеличава притокът на кислород и хранителни вещества към мозъка, кожата и жизненоважни органи, укрепват се мускулите и костите, повишава се способността на клетките да усвояват кислород.

Протеинът сестрин е ключ към добрата форма без тренировки

Учените смятат, че синтезът на сестрин при физическа активност води до натрупването му в мускулите и се отключват много от тези важни процеси.

Получените данни могат да се използват за провеждане на допълнителна терапия на хора, които поради влошено здраве не могат да тренират.

В тази група са тези в много напреднала възраст, а също и такива със заболявания, засягащи двигателните неврони.

Остава да се измисли как протеинът да се достави на мускулите в необходимата форма. Така ще се сдобием с ползите от физическата активност, без да рискуваме да си навредим.