Учени от британски университет пресмятат в каква възраст човек, който преживява кризата на средната възраст, се чувства най-нещастен.

Според данни от Британски център за икономически изследвания, средната възраст е период, когато човек е удовлетворен в най-малка степен от живота си, без значение къде живее и в какво здравословно състояние е.

Кризата на средната възраст с пик на 48 години в България

Понижаването на нивото на удовлетвореност от живота, което не подминава никого, се определя като криза на средната възраст.

Изобщо кривата на усещането за щастие на човек е в U-образна форма. Най-ниската точка на графиката е в пика на кризата на средната възраст.

Учените анализират данните за 132 страни и изчисляват точката на максимално понижаване на кривата на щастието.

Оказва се, че за развитите държави възрастта, в която човек се чувства най-нещастен е 47,2 години. За развиващите се държави е 48,2 години.

След това кривата на щастието започва да се повишава и към 70 години достига нивата на 20-годишните.

Страната ни попада в групата на развиващите се икономики, затова и у нас най-вероятно пикът на кризата на средната възраст е на около 48 години.

Недостатъчно полови хормони може да са причина за криза на средната възраст

Сред причините за кризата на средната възраст учените определят промяната на ценностите и активността на главния мозък. Освен това от 30-годишна възраст започва постепенно понижаване на нивата на половите хормони и при двата пола, което става по-осезаемо след 40-тия юбилей.

Освен това след 40 години човек започва все по-често да се притеснява за своето здраве. При някои, които са се отнасяли по-небрежно към себе си, не са си обръщали внимание, се развиват и хронични заболявания, които още повече създават усещане за непълноценност.

С течение на времето обаче се свиква с новото състояние, и затова кривата на щастието тръгва отново нагоре. У нас може и да не е съвсем така.

В развитите държави с наближаването на пенсионирането повечето хора вече имат достатъчно спестявания, както и имущество, от което да могат да се издържат, дори и да не работят.

У нас не всички са успели да го постигнат и очакват пенсията от НОИ, която обикновено не е достатъчна за покриване на най-необходимото като разходи.