Екип от физици от Университета на Амстердам и лекари от Центъра по кардиология на Нидерландия потвърждават, че редовното проветряване значително понижава риска от разпространение на новия коронавирус, което е особено важно за обществения транспорт и за домовете за възрастни.

Колко бързо става заразяването в непроветрявани помещения

В рамките на изследването екип от здрави доброволци трябвало да говори и да кашля в затворено помещение.

С помощта на лазер учените оценявали размерите и начина на разпространение на образуващите се капки. И по време на разговора, и по време на кашлицата във въздуха попада голямо количество малки капки с размери от 1 до 10 микрометра.

По-големите капки, които са до 1 мм падат на земята до 1 секунда, затова не представляват особено голяма опасност.

Микроскопичните капки, които са под формата на аерозол, ще се придвижват много бавно към земята, като остават така в продължение на няколко минути.

Така, след пристъпа на кашлица са необходими около 5 минути, за да може количеството микрокапки във въздуха да намалее двойно.

Експериментът с лазери бил повторен в добре проветрявано помещение. При използване само на механична вентилация половината от капките изчезвали с 2 пъти по-бързо – в рамките на 2,5 минути.

Когато в стаята отворили врати и прозорци, броят на микроскопичните капки намалява двойно за 30 секунди – това е 10 пъти по-бързо, отколкото в затворена непроветрявана стая.

Циркулацията на въздух е важни, дори и при спазване на дистанция

Учените отбелязват колко е важна вентилацията, дори при съвместно спазване на социална дистанция.

Затворените помещения – общественият транспорт, домовете за възрастни хора, могат да станат центрове за разпространение на вируса при недостатъчно проветряване.

У нас също станахме свидетели на подобен тип заразяване – домове за възрастни хора в област Видин се превърна в огнище на инфекцията.

Предпоставки за по-бързо разпространение на вируса бяха налице и в ромските квартали, поради малката жилищна площ, на която живеят много хора.

Пролетта тази година беше доста хладна, което спира повечето от нас да отварят прозорците, за да не изстиват помещенията, това доведе и до формиране на сериозни огнища и затваряне на квартали.

За щастие, към момента всичко вече е овладяно и няма опасност от ново избухване на локални епидемични огнища.