През изминалото денонощие се наблюдава повече от 3 пъти увеличаване на броя на новите заболели спрямо обявените вчера 6 нови заразени.

Тройният скок на фона на 3 пъти повече направени тестове

Разбира се, не може да не се отбележи, че в понеделник са направени 3 пъти повече тестове, отколкото в неделя – над 1200 спрямо под 400 ден по-рано.

Така относителният дял на новите заразени се запазва почти непроменен спрямо общият брой на направените тестове.

Данните, че броят на излекуваните надхвърля с доста този на новите заразени, също могат да бъдат определени като успокоителни, което показва и намаляване на активните случаи.

Излекуваните достигат до 1123, като за днес те са 33, делът по отношение на общият брой на потвърдените е 44%.

Активните случаи намаляват до 1271 при над 1500 в разгара на епидемията у нас в началото на май. Съвсем малко не достига те да паднат под 50% от общия брой на потвърдените.

Едва когато активните паднат под 100, тогава ще можем да говорим за пълно затихване на епидемията, но до тогава изглежда има още доста време.

Основен принос за скока на заболеваемост е на Ямбол

Основният принос за своеобразния бум на заболели през изминалите 24 часа идва от Ямбол, където са половината или 9 от новите заразени. Дали не се е стигнало до ново активиране на огнището в града.

В останалите 4 области, в които са потвърдени нови заразени, техният брой е в рамките на допустимото отклонение. В епицентъра София са 2, от локалното епидемично огнище в Пазарджик са 3, колкото и в Сливенско. В Шумен новите заразени са колкото и в София – 2.

Единият от обявените случаи в Сливенско е на медицинско лице, като се касае за медицинска сестра. Общият брой на заразения медицински персонал остава малко над 10% от всички, които са установени у нас с коронавирус.

За съжаление, през изминалото денонощие се отчита своеобразен пик на случаите на летален изход. До такъв се е стигнало при мъж на 78 г., който е бил приет в 5-та градска болница в столицата, при него не се съобщава за придружаващи заболявания.

В Сливенската болница до летален изход се е стигнало пак при мъж на същата възраст, както и в София, който е с две хронични заболявания, едното от които диабет, а другото исхемична болест на сърцето.

Третият случай на летален изход отново е на мъж, доста по-млад на 62 години, който е страдал от аденом на простатата.

И последният четвърти летален изход с потвърден лабораторно COVID-19 е на жена на 66 години от Пазарджик, но хоспитализирана в Пловдив, като в нейната анамнеза е диабет.

Статистиката за случаите на летален изход не се изкривява

От Оперативния щаб отново обърнаха внимание на опитите да се спекулира със статистиката за смъртните случаи и с това, че те били малко, защото нямало толкова възрастни хора.

Този път бе направено сравнение с Русия, където продължителността на живота е по-ниска, отколкото у нас, но и пък броят на починалите като процентно съотношение не е толкова голям.

Във Великобритания през изминалото денонощие броят на новите заразени отново говори за доста обезпокоителни нива, които показват усложнена епидемиологична обстановка – 1500 са новите заболели.

В една от първите и най-засегнати от COVID-19 страна в Европа Италия продължава да отчита затихване на епидемията, като новите са само 200.

Франция отчита малко повече, но не малко – 338, което е успокоително на фона на няколко хиляди до преди 2-3 седмици.

Бразилия е с над 14 000 нови заразени, а случаите на летален изход само за деня са 732, продължителността на живота в Южноамериканската държава също е сравнително ниска.

Германия също продължава да отчита заболели, и те като брой са повече, отколкото в Италия – 271 по последни данни, които изнася щаба.

В Турция намаляват новите заразени – до около 860, като случаите на летален изход за вчера са 23, общият брой на потвърдени в югозападната ни съседка са над 164 000.

В Румъния са потвърдени над 150 нови заболели вчера, а до летален изход се е стигнало при 10 от тези, които са настанени в болница.