Загубата на обоняние може да е единственият симптом на новата коронавирусна инфекция.

Това се посочва в изявление, публикувано на сайта на Британската асоциация на отоларинголозите ENT UK.

Загубата на обоняние може да показва коронавирус

Авторите на изявлението – Клеър Хопкинс, председател на британската ринологична асоциация, и Нирмал Кумар, представляващ ENT UK. Те съобщават, че в Южна Корея, Китай и Италия приблизително при 1/3 от заразените с лабораторно потвърдена диагноза COVID-19 лекарите установяват понижаване или изчезване на обонянието – хипосмия или аносмия.

Британските професори посочват, че загубата на обоняние и вкус често са единствените симптоми на COVID-19 – без съпътстващи кашлица и треска.

Бързо нараства броя на съобщенията за хора със загуба на обоняние при липса на други симптоми, се посочва още в изявлението.

Липсата при човек на разпространените и добре проучени симптоми в този случай намаляват вероятността да му бъде проведена лабораторна диагностика на COVID-19.

Съответно тези хора е възможно да имат съществен принос в разпространението на инфекцията.

В интервю за Sky News професор Кумар заяви, че изолираната загуба на вкус и обоняние може да се открие при по-млади хора.

Американската академия по отоларингология съобщава, че количеството единични случаи на загуба на обоняние при COVID-19 нараства значително, доказателствата за връзката на този симптом с болестта са доста значими.

Колко точен е тестът, който се прави за коронавирус

Професор по микробиология и вирусология пък днес даде разяснения до колко точен е тестът, при който се взима проба от гърлото и от носа за коронавирус.

Според него е много вероятно, след като отшуми епидемията с опасния коронавирус, да продължи отчитането на нови случаи, тъй като това ще е друг тип на вируса, който няма да може да доведе до сериозни усложнения.

В Италия е прието като стандарт гърлен секрет и от носа да се взима за изследване с цел потвърждаване на оздравяване. Тестовете обаче е практика да се правят в рамките на 1-2 дни, а не един след друг.

Появи се информация, че в Италия като цяло всяка година при грипна епидемия починалите, вследствие на усложнения са значително повече, отколкото в другите държави.

И може би разпространените апокалиптични публикации не са нещо невиждано на Апенините.

Самият факт обаче, че толкова държави върнаха полицейското начало в обществените отношения, както в едни други времена, показва, че има основание да се тревожим и ограничителните мерки са напълно оправдани.