Повечето хора продължават ядат червено и дори преработено месо в същите количества, колкото и преди да бъдат направени плашещите разкрития.

Няколко мащабни изследвания показаха, че предходните научни трудове не дават достатъчни доказателства, че месото е наистина вредно за здравето.

Възкресението на месото като полезна храна

Резултатите от научния труд са обединени в нови диетични препоръки, публикувани наскоро.

През последните години в много научни трудове се твърдеше, че месото е много вредно за здравето, например, че се отразява силно неблагоприятно на сърдечната функция.

Сега международна група изследователи анализираха изследванията по тази тема и стигат до извода, че повечето хора в зряла възраст ядат месо в безопасни количества.

Учените направили 4 систематични разбора на изследвания за влиянието на червеното месо върху здравето на сърцето и на вероятността от развитие на рак.

В 12 изследвания, които обхващали 54000 души, учените не успяват да установят статистически значима връзка между употребата на месо и риска от заболявания на сърцето, захарен диабет и рак.

При преглед на кохортните изследвания, в които били наблюдавани милиони хора, учените успяват да видят само незначително намаляване на риска от болести при хората, които изяждали по-малко червено или преработено месо. Но тази взаимовръзка се оказва съмнителна.

Как яденето на червено месо се отразява на здравето

Също учените се поинтересували, че как хората мислят, че яденето на червеното и преработено месо влияе на здравето. Установено е, че тези, които ядат месо, го смятат за здравословен продукт, харесват го на вкус и не желаят да променят хранителния си режим.

Съществува огромен интерес към храненето и най-вече към червеното месо. Хората трябва да имат възможност да правят избор относно своя хранителен режим въз основа на най-добрата достъпна информация.

Един от съавторите на изследването отбелязва новите данни не отговарят на много от сега действащите препоръки за хранене.

Това не е просто поредното изследване , че говеждо, свинско и наденици и кренвирши са вредни. А въз основа няколкото систематични обзора следва да се съставят нови хранителни препоръки, които да са по-точни и да съответстват на последните научни данни.

Групата учени, провела изследването, че месото не е толкова вредно, се фокусира върху влиянието му върху здравето, но не засяга въпросите на околната среда и на хуманното отношение към животните. Посочените причини несъмнено са основание за ограничаване яденето на месо и на месни продукти.