Реактивен хепатит – това е патологично състояние, при което в клетките на черния дроб се развива възпаление, обусловено от някакво друго заболяване на храносмилателната система, инфекции, интоксикации и много други фактори. Това заболяване често протича безсимптомно.

Какво най-често предизвиква реактивен панкреатит

Понякога обаче се съпровожда с болки в областта на дясното подребрие, храносмилателни разстройства, увеличаване на размерите на черния дроб и т.н.

В преобладаващия брой случаи при своевременно откриване на първопричината за тази болест и правилно подбрано лечение прогнозата е благоприятна.

Не трябва да се забравя, че реактивното възпаление в областта на черния дроб е едно от основните предразполагащи фактори за вторично вирусно, алкохолно или друго увреждане.

Днес реактивният хепатит създава определени трудности по отношение на диагностиката. Това е свързано с често безсимптомно протичане на това заболяване.

Според статистиката, на тази патология се падат повече от 25% от всички хронични възпалителни процеси, които се развиват в черния дроб.

Болестта се характеризира с дистрофични изменения в паренхима. Възможно е да се развие при хора на абсолютно всяка възраст и без значение от пола.

Кога реактивният хепатит завършва с пълно оздравяване

При правилна диагностика и своевременно назначаване на лечение реактивният хепатит в преобладаващият брой случаи завършва с пълно оздравяване.

По-различна е прогнозата при вторично алкохолно, вирусно, лекарствено или друго увреждане на черния дроб. В този случай възпалителният процес е склонен към бързо прогресиране и в сравнително кратки срокове води до цироза на черния дроб.

В повечето случаи реактивното възпаление на черния дроб е обусловено от първично увреждане на други отдели на храносмилателната система.

Язвената болест на дванадесетопръстника или на стомаха, възпалително увреждане на жлъчния мехур или на панкреаса – всичко това може да стане причина за възпаление на черния дроб.

Възпаление от развитие на туморни образувания

По-рядко първопричина са проблеми от страна на други вътрешни органи и системи.

През 1987 г. се установява, че възникването на реактивен хепатит може да е свързано със злокачествени образувания.

Възпалителните процеси в черния дроб започват да се развиват още преди там да попаднат метастази. В някои случаи този патологичен процес е вследствие на инфекции, обширни изгаряния, интоксикации и т.н.

Още една често срещана причина е травма на черния дроб. Травматично увреждане може да възникне при провеждане на различни медицински манипулации, например, при биопсия.

При такова възпаление се наблюдават некротични изменения в отделни хепатоцити или в цели участъци на паренхима. Черният дроб се подлага на белтъчна и мастна дистрофия.

Важно е, че патологичните изменения при това заболяване обикновено са с минимална степен на проявление, поради което бързо регресират при отстраняване на първопричината.

Симптоми при реактивен хепатит – болка и храносмилателни нарушения

Възпалителният процес в черния дроб често не се съпровожда с никакви клинични проявления. При друга част от пациентите симптоматиката е с минимална степен на проявление и се маскира зад признаци на основна патология.

Забележителното е, че с тази диагноза се сблъскват повече от 80% от хората, страдащи от жлъчнокаменна болест.При наличие на панкреатит този показател е около 40%.

В случай че симптомите все пак присъстват, на първо място това са болка и тежест в дясното подребрие.

Повишена слабост, бързо уморяване, често гадене и значително намаляване на апетита също са сред характерните симптоми.

При преглед може да се установи увеличаване на размерите на черния дроб.

По-рядко се наблюдава пожълтяване на кожата и на видимите лигавици. Още едно възможно клинично проявление е увеличен далак.

Диагностика и лечение на реактивен хепатит

При подозрение за реактивен хепатит е показно провеждането на цяла съвкупност от допълнителни изследвания.

Първо, това са пълна кръвна картина и биохимично изследване на кръвта, ултразвуково изследване на органите на коремната кухина.

При съмнения е показна мултиспирална компютърна томография. Още един важен метод, който дава възможност да се оцени проявлението на морфологичните изменения в черния дроб, това е биопсия.

При такова възпаление е желателно на първо място да се започне лечението на основното заболяване.

Допълнително се препоръчва да се спазва специална, щадяща черния дроб диета, да се преустанови приемът на лекарствени препарати, които оказват токсично действие на черния дроб.