Обновените данни от информационната система за COVID-19 показват подобряване на предишния рекорд от 104 заразени за ден, като за изминалото денонощие са с 1 повече или 105.

Тестовете без промяна за вчера, но заразените повече

Общо направените тестове остават почти без промяна – 2640, потвърдените общо от началото на епидемията се увеличават до почти 3200.

Излекуваните са сравнително малко на фона на огромния потвърдени заболели – едва 28. Разпределението по области показва сравнително равномерно разпределение на заболелите из страната, което може да се приеме за доказателство за циркулация на вируса, не е изолиран само в локалните епидемични огнища.

Най-много заболели са отчетени в област Стара Загора, възможно е те да са свързани с 2-те фабрики, в които бяха установени локални епидемични огнища.

По брой заразени след това е София-град, където спрямо данните от вчера, се отчита спад, като новите са почти наполовина по-малко, намаляват от 33 на 17 днес.

Област Пазарджик отчита покачване на заболеваемостта, след вчерашното затишие от само 2-3 случая, днес обаче те са доста повече, но колкото бяха по време на пика в Сърница. Информационната система за 12 нови заразени.

Област Шумен след вчерашните 9 нови заразени днес те се увеличават на 12, като разликата не е особено значителна.

Равносметката е, че най-големите огнища за изминалото денонощие на COVID-19 у нас са Стара Загора, следвана от София-град, Пазарджик и Шумен.

В кои области новите заразени са под 10

В останалите области, в които има нови заразени, те са под 10. В Софийска област са 9, огнището в община Доспат изглежда вече не е толкова активно, като заболелите са паднали на 8.

В област Сливен, където също има регистрирано активно огнище, новите заразени са сравнително малък брой – общо 7 за последните 24 часа.

В област Пловдив през последните се отчитат нови заболели, като за изминалото денонощие са с 1 повече, отколкото вчера – общо 3.

Толкова са новите заразени и в област Плевен, където огнището в завод Мизия беше потушено, общият брой на заболелите в областта е 237.

С по двама нови заразени през изминалото денонощие са областите Търговище, Кърджали, Габрово, а с по 1 – Хасково, Разград, Кюстендил – също голямо огнище на коронавирус преди няколко седмици, Добрич, Враца и Благоевград.

В 18 области нови заразени за изминалото денонощие

Утвърждава се тенденцията за циркулация на вируса из страната, като Националната информационна система съобщава за нови случаи от 18 области, като от 6-те големи града у нас единствено Варна сякаш остава встрани от пандемията. Заболелите са сравнително малко едва 26 на фона на 105 в област Пловдив.

С увеличаването на броя на активните случаи до над 1300 след спада на излекуваните и значително нарастване на заболелите, се наблюдава тенденция и на покачване на хоспитализираните.

От 204 според данните от вчера, днес вече те са с 11 повече, но все още са доста по-малко от пика на пандемията след Великден, когато PCR тестовете бяха доста по-малко – около 1000-1100 или наполовина от това, което се обработва като проби за денонощие.

Това става на фона на информацията, че две от най-големите болници у нас – УМБАЛСМ Пирогов и Александровска обявиха, че изписват последните с COVID-19 и се връщат към нормалната си дейност.

За щастие, без промяна остава броят на заразените, които са в тежко състояние, наложило постъпването им в интензивни отделения.

Повече заразени медици отчита информационната система

Информационната система отчита и покачване на заразения медицинския персонал от 311 на 317 или 6 повече.

От допълнителната информация, която бе предоставена от здравно министерство, за 5-те медици, заразени вчера, стана ясно, че те са от лечебни завадения в Нова Загора и в Плевен.

За съжаление, информационната система освен че отчете рекорд заразени, докладва и за 4 случая на летален изход за изминалото денонощие, като най-вероятно утре сутринта от здравно министерство, ще дадат повече информация.

При заразените по възрастови групи продължават да преобладават тези от 50 до 59 години, а разликата в общия брой на заболелите на възраст 60-69 години и 40-49 години остава минимална, като втори са съвсем малко повече.

Не се очакват тези данни да доведат до промяна на мерките, запазват се обявените преди няколко часа със заповед на здравния министър.