Обещанието дискотеки, нощни барове, клубове и пиано барове да отворят от 15 юни няма да се реализира, тъй като с нови заповеди здравният министър регламентира правилата за периода на т.нар. фаза 2 на извънредната епидемична обстановка.

Неизпълнено обещание – дискотеките затворени до 1 юли

На първо място в новата заповед, която е в сила от понеделник, е разписано, че се забранява отварянето на дискотеки, нощни барове, клубове и пиано барове.

С друга заповед, която регламентира, поставянето под 14-дневна карантина за лицата, пристигащи от чужбина, е предвидено отпадането на задължителната изолация за тези, които се прибират от Италия, Испания, Ирландия и Малта.

Дори от понеделник по нареждане, заложено в новата заповед директорите на РЗИ трябва отменят предписанията за поставяне под карантина или на практика да я прекратят за всички онези, които са се завърнали от посочените държави в периода от 2 юни до 14 юни.

От здравно министерство все пак обръщат внимание, че до понеделник е в сила сега действащата заповед, която е от 4 юни, на здравния министър.

До понеделник обаче прибралите се от Испания, Италия, Ирландия през този времеви прозорец оставят под задължителна изолация. Тези, които се връщат, например, от Италия, от понеделник няма да са под задължителна карантина за 14 дни.

От кои държави карантината при връщане е задължителна

Остава обаче поставянето под карантина за всички онези, които са се прибрали или пристигнали у нас от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, както и от държави, извън ЕС, като се прави изключение за Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора. Когато се идва от последните 3 държави лицата не се поставят под карантина.

За руските туристи все още не се предвижда облекчение и те се поставят под задължителна 14-дневна карантина, ако пристигнат у нас на морето, до 30 юни.

Разбира се, разписани за редица изключения в новите заповеди, които почти възпроизвеждат онези от периода на извънредната епидемична обстановка.

Спазено беше обещанието да бъде увеличен капацитетът на кина и театри, както и за спортните мероприятия от 30% на 50% на открито и на закрито. Това се отнася и за провеждането на концерти и други културно-развлекателни събития.

При конгреси и конференции също разстоянието между посетителите трябва да е не по-малко от 1,5 метра или не повече от 50% изпълване на капацитета на залата, в която се провеждат.

За периода до 30 юни включително остава забраната и за провеждане на групови празненства, но на закрито, като това включва абитуриентски балове, кръщенета и сватби, както и други. Изискването е за не повече от 10 души.

От така разписаната заповед, макар и да не е съвсем сигурно, се подразбира, че е възможно да се събират и повече хора, но на открито.

Абитуриентите набор 01 изглежда ще останат без истинско изпращане

Няма особена логика в това ограничение, след като са разрешени концерти, конференции и посещение на футболни срещи.

По-скоро може да се въведе изискване за спазване на дистанция от не повече от 1,5 метра, макар от здравно министерство може да са преценили, че няма как да се приложи тази мярка на практика, затова е и въведена забрана за такива мероприятия.

В новата заповед не бе изненада анонсираното и по време на пресконференция веднага заседанието на Министерски съвет, с което бе удължена извънредната епидемична обстановка, задължително носене на маски в обществения транспорт, макар и това да не е всичко.

Задължителните маски останаха и за аптеките, не само за обществения транспорт и за лечебните заведения. За останалите открити и закрити обществена места маската остава силно препоръчителна, когато не може да се спазва достатъчно дистанция.

Редовната дезинфекция остава като задължителна мярка, както и спазването на дистанция на обществени места, когато това е възможно, разбира се.

Държавата не разполага с ресурс да следи за спазването на тези мерки, затова и те остават изцяло на съвестта на гражданите, доколкото се подразбира от новите 4 заповеди на здравния министър, които влизат в сила от понеделник, стига да няма промени през уикенда.