Майчиното мляко е пълно с неизвестни компоненти, които могат да накарат младата майка да се притеснява.

Майките, които вече са кърмили, могат с второто или следващото си бебе, да открият неизвестни за себе си факти, доколкото всяко дете и всеки период на кърмене са уникални и индивидуални. И дори най-опитната майка може да се изненада, като научи нещо ново за кърменето.

Например, че кърмата може да е с различни цветове. И по-точно, розова, сякаш в гърдите е започнал да се образува ягодов коктейл.

Защо се случва така и какви още цветове може да има кърмата

Необичаен цвят на кърмата – как може да се открие

Ако бебето суче, то майката няма какъв да види какъв е цветът на кърмата. Съвсем друго е, ако ѝ се налага да се изцежда. Тогава в прозрачния съд може да се види всичко – и цветът, и неговата наситеност.

Заблудата, че в майчиното мляко няма нищо, защото е течно и на вид прозрачно, съществува отдавна. Основава се на факта – първата порция, която успява да изсуче детето, е наистина по-течна.

Това е т.нар. предно мляко, с което детето веднага си утолява жаждата. След това идва задното мляко, което е с по-наситен цвят, повишена масленост и по-висока хранителна стойност.

Защо кърмата може да е розова? За този цвят на кърмата се заговори неотдавна, макар и живеещите по селата, които отглеждат животни, са запознати с този феномен отдавна. Наскоро в социалните мрежи стана популярен клип на млада майка, която вижда, че кърмата ѝ е розова на цвят и веднага изпада в паника.

Популярното видео набира повече от 13 млн. гледания. Коментиращите били не по-малко ужасени – те никога не са чували за такова нещо, най-вече мъжете и жените, които никога не са кърмили. Оказва се обаче, че при много кърмещи майки се случва такова нещо.

Какво означава розовото мляко

Добрата новина е в това, че по данни на експерти от организация за подкрепа на кърменето, розовата кърма е напълно безопасна за детето.

Кърмата става розова при проникване на кръв в нея. И макар да изглежда странно и неприемливо да се дава на малки деца мляко с кръв, в повечето случаи това не представлява никаква опасност.

Изключения – твърде наситеният цвят, сигнализиращ за изразено кръвотечение, стомашно-чревният тракт на детето може да не се справи с компонентите в него.

Инфекциите на майката, при които кърменето не е забранено, но се изисква повишено внимание към състоянието на гърдите, това е например, хепатит С.

Защо в майчиното мляко се появява кръв

Кърмата може да се смесва с кръвта по различни причини, и всички те изискват внимание, тъй като могат да повлияят на здравето на майката или пък сигнализират за проблеми.

Напукани зърна

Най-разпространената причина за поява на кръв в кърмата – това са напуканите зърна. Обикновено се виждат и с невъоръжено око, освен това в зърната и в ареолите се появява болка, кърменето става доста некомфортно.

Ако напуканата кожа на зърната е голяма като площ, уверете се, че сте проверили захвата на детето.

При правилно засукване и липса на анатомични особености на устата на детето и гърдите на майката обикновено не се получават напуквания.

Това състояние може да е признак на доста честа гъбична инфекция – млечница на зърната.

Запушен млечен проток

Запушването на протоците е много разпространено при кърмене, и това може да е причина за розов цвят на кърмата, но в крайна сметка в млякото все пак попада кръв.

Когато гърдите станат по-груби заради рязък прилив на мляко или недостатъчно изпразване – лактостаза, кръвоносните съдове се разширяват, и това може да доведе до това, че известно количество мляко остава в млечните протоци. Това също може да придаде на млякото розов оттенък

Ако усетите, че гърдите ви са станали по-твърди, по-груби, болезнени, установите признаци на лактостаза, можете да се обърнете към лекар или консултант по кърмене, за да не започне бактериално възпаление, и лактостазата да не премине в мастит.

Трудно е да се примирим с мисълта, че кърмата е станала розова, но все пак в повечето случаи е безопасна за детето. Майката обаче е добре да се обърне към лекар – акушер-гинеколог и последствие при необходимост към други специалисти.