Необичайна история бе разказана наскоро в социалните мрежи. Млад мъж открива тест за бременност, забравен от неговата бивша приятелка в дома му. Решава да си го направи. И се оказва, че очаква бебе.

Най-малкото така показва теста. Намира резултатът за забавен и публикува историята заедно със снимка като доказателство.

Сред множеството харесвания и шеги се появяват и сериозни коментари.

Съобщават на автора на поста, че тестовете за бременност показват наличие на човешки хорион гонадотропин, хормон, който се образува при гестация, а също и при рак на тестисите.

По повод предстоящият ден на мъжете, 2 ноември, ще разкажем как завърши историята и как тестовете за бременност наистина могат да разкрият скрити заболявания при силния пол. Не трябва обаче да се разчита напълно на тях.

Човешки хорион гонадотропин хормон или ЧХГ – какво представлява

Това е хормон, който се образува от оплодената яйцеклетка. След имплантация на ембриона в стената на матката започва стимулиране формирането на плацентата. Добре е да се знае, че хормонът не е само признак на бременност. Образува се също и при рак както при мъжете, така и при жените.

Повишените нива на ЧХГ се смятат за маркер за онкологични заболявания. Засега не е напълно ясно какво следва от това. Високите стойности на този хормон ли са причина за онкологични заболявания или обратното.

В различни ситуации се проследяват противоположни зависимости. Но поради тази причина в редица държави е забранена свободната продажба на медикаменти и хранителни добавки, които влияят на хормона на бременността.

В състава на този хормон има алфа и бета единици. Алфа са идентични при ЧХГ, лутенизиращ и тиреотропен хормон.

Бета единиците са уникални за ЧХГ. Тяхното наличие е от решаващо значение при лабораторни анализи. При настъпване на бременност бета единици се появяват в плазмата 6-8 денонощия след оплождането на яйцеклетката. Напълно изчезват около седмица след раждането.

Повишаването на нивата на ЧХГ обикновено се определя като фактор на бременността. Високата концентрация на хормона също сигнализира за захарен диабет при бъдещите майки и за онкологични заболявания и при двата пола.

При мъжете този показател може да е маркер за туморно заболяване, сред които рак на тестисите и тератом.

Младият мъж, който на шега пуска пост във Фейсбук за своята бременност, си прави изследвания. Откриват му тумор в тъканите на тестисите в много ранен стадий.

В следващ пост разказва, че проблемът е открит своевременно, и успешно се е излекувал.

Трябва ли да вярват мъжете на тестовете за бременност

Има ли смисъл от всичко това? Не е ли тази история с теста на бившата приятелка пореден опит за привличане на вниманието или скрита форма на реклама на тестове за бременност?

Според доктор Бруни Назарио, ендокринолог, откриването на мъжка болест с тестове за бременност е напълно възможна. При тумори на тестисите в организма се появява определен компонент, единица ЧХГ, която е аналогична на хормона, образуван от плода при бременност.

Ако тест за бременност, който мъж си направи, е с положителен резултат, това не означава рак на тестисите.

Първо, други видове онкологични заболявания също се съпровождат с нарастване на ЧХГ хормона. Второ, разпространението на рак на тестисите е 5,4 случаи на 100 000 души. Грешноположителните резултати от тестовете също се срещат много по-често.

Варианти за изследвания на ЧХГ

Мнението на лекарите се основава на общата статистика. Но според косвени данни, след публикацията с теста за бременност, който си прави младия мъж, около 200 000 мъже съобщават, че смятат да използват или вече са използвали подобен метод за самодиагностика.

При мъжете, както и при жените, които не са бременни, високите нива на хормона на бременността, сигнализират за туморни образувания в чревната кухина, тъканите на белите дробове, бъбреците и други органи.

При първи подозрения е необходимо мъжът да се обръща към личния си лекар. Дори и подозренията да се основават само на резултатите от нецелево приложение на теста за бременност – профилактиката е по-добър вариант от лечението.