Проучване, проведено от американско издание сред хиляди мъже, показва, че окосмяването на половия член се премахва периодично от около 62% от участниците.

Не всички обаче го правят правилно и затова възникват неблагоприятни странични ефекти. Не са особено продължителни, но въпреки това създават редица неудобства и неприятни усещания.

Необходимо ли е бръснене на половия член и на скротума

Практическа необходимост от премахване на окосмяването на пениса и на тестисите няма. Бръсненето в областта на слабините е оправдано.

Окосмяването там е с по-голяма гъстота, кожата под него лесно се запотява. В тази област има и много апокринни потни жлези.

Малко физическо натоварване и слабините започват да миришат неприятно, заради комбинацията от потта, задържала се по космите, и от продуктите на жизнената дейност на бактериите, развъдник на които е влажното окосмяване. От чисто хигиенни съображения слабините трябва да се бръснат.

Членът и скротумът са съвсем друго нещо. Първо, там космите са малко. Второ, апокринните жлези са значително по-малко, отколкото на слабините.

Затова бръсненето на тестисите и на пениса е по-скоро естетична процедура, която е без каквото и да е хигиенно значение.

Гладка кожа и красота – това е още един сериозен повод все пак да се обръснем. Този стремеж може да е с неочаквани странични ефекти.

Защо бръсненето на пениса и на скротума не е правилно

Защото има голяма вероятност да си докараме т.нар. ананасов пенис. Възниква при пълно премахване на окосмяването в интимната зона, а след това космите започват отново да растат.

Външно това наподобява на бодливото покритие на тропическия плод, оттам е и названието.

След бръснене пенисът и тестисите бодат и сърбят, и това продължава 1-2 седмици, докато космите отново пораснат. Но „ананасът” не е единственият страничен ефект.

46% от мъжете поне веднъж са се наранявали при интимно бръснене. За това съобщава онлайн изследване с участие на повече на 1200 анкетирани.

Ето и основните неприятности, от които се последва бръсненето на пениса и на тестисите. Подобни са страничните ефекти и при премахване на окосмяването от областта на слабините:

  • Порязвания – не са само болезнени, но и вход за проникване на инфекция.
  • Поява на враснали косми – псевдофоликулит. Често се съпровожда с възпаления и образуване на неестетични, изпълнени с гной пъпки.
  • Раздразнение на кожата.

За мъжете цената да се сдобият с гладка кожа в интимната област е много висока. Но все пак рискът от страничните ефекти може да се сведе до минимум.

Как да се бръснат пениса и тестисите все пак

Най-правилният и безопасен начин за справяне с окосмяването в тази област е да се обърнем към професионалисти – козметичен салон, който предоставя подобна услуга. Но разбира се, повечето мъже се срамуват. И съвсем не е евтино.

Ако все пак сте решени да постигнете гладка кожа в интимната област със собствени ръце, следва да се спазват определени правила за безопасност.

Отделно бръснарско ножче за интимната област

В никакъв случай тази област не трябва да се бръсне с бръсначката, която се използва за лицето и за подмишниците.

В интимната зона живеят бактерии, които ги няма на други части на тялото, и затова не трябва да допринасяме за тяхното разпространение.

Постригване с ножица или скъсяване с тример преди бръснене

Дългите косми правят бръсненето по-трудно. Възможно е да заседнат между ножчетата и така допринасят за увеличаване на риска от порязвания. Космите в интимната област трябва да бъдат намалени до около 1 см.

Топла вана или душ

Топлината отпуска миниатюрните мускули, прикрепени към космените фоликули, а също омекотява и самите косми.

Използвайте масло за бръснене

Нанася се на тестисите и на пениса, и едва след това се пристъпва към обикновения крем или пяна. Маслото прави кожата по-гладка, а бръсненето по-меко.

Окосмяването се премахва поетапно

Бръсненето на тази чувствителна област трябва да е максимално бавно и внимателно. Може да се стимулира ерекция, така повърхността за бръснене ще стане гладка.

Готови за раздразнение и сърбеж

За съжаление, не може да ни застрахова нито вниманието при бръснене, нито грижите след това.

Ако няколко дни след процедурата кожата в интимната област продължи да сърби, е добре да се консултираме с личния лекар и да поискаме направление за дерматолог.