Раздразнената кожа на лицето винаги причинява съществен дискомфорт. Понякога е достатъчно да сменим козметиката, за да се избавим от неприятния сърбеж. Но в някои случаи причината за подобни дерматологични проблеми може да е доста по-сериозна.

Защо лицето сърби и кога е необходима лекарска помощ

Особености на кожата – суха, чувствителна, с признаци на стареене

Индивидуалните особености на кожата се проявяват най-ярко на лицето. При суха и чувствителна кожа е възможна поява на сърбеж и раздразнение, ако:

 • Дълго време прекарваме в помещения със сух въздух – най-често влажността е понижена при централно парно отопление;
 • Миене с твърде гореща вода;
 • Неспазване на питеен режим, особено при горещо време;
 • Кожата на лицето се оставя без защита при студено и ветровито време;
 • Неправилна грижа за кожата на лицето – не се използват овлажняващи средства, предпочита се козметика на спиртна основа и т.н.
 • Контакт със запрашен и замърсен с газове въздух.

Сърбеж на лицето е сред честите оплаквания на хората в напреднала възраст. Това най-често е свързано с особеностите на самата кожа, тъй като с възрастта става по-суха, не е толкова еластична, в по-голяма степен е предразположена към увреждания.

Алергични реакции

Още една разпространена причина за сърбеж на лицето. Предизвиква се от козметичните средства – крем, пудра, лосиони за миене или обикновени сапуни.

Зачервяване и сърбеж на кожата може да възникне и при контакт с никел и неговите съединения. Съдържа се в аксесоарите, рамките на очилата и дори в мобилните телефони, които държим на ушите си.

Контактният дерматит е свързан и с растенията. За доста силни алергени се смятат дъб, отровен бръшлян, шипки и шмак.

Сърбежът на кожата може да се появи, след като човек е пипал с ръце растението, а след това си е докоснал лицето.

Учени от Йелския университет изучават причините за възникване на подобна реакция и стигат до извода, че за алергията към растението отговаря белтъкът TRPA1.

Опитите се провеждат върху мишки, и при тези индивиди, при които не се установява този белтък, не страдали от алергия.

Откритието дава възможност за разработване на нови лекарства срещу контактен дерматит, тъй като в такива случаи стандартните антихистамини често не са достатъчно ефективни.

Дерматит възниква и като реакция на различни консумирани храни. До алергии често водят ягоди, шоколад, ядки, мляко, яйца, риба и морски дарове.

При развитието на хранителен дерматит се появява ограничен по мащаб обрив на лицето, а също се наблюдават и други симптоми – храносмилателни разстройства, хрема, дихателни нарушения.

Сходна реакция е възможно да възникне при прием на някои лекарства – аспирин, аналгетици, някои медикаменти за контрол на артериалното налягане.

Инфекции и паразити

Някои инфекциозни заболявания се съпровождат с изразен обрив и сърбеж. Обикновено обривът се разпространява по цялото тяло, но първите пъпки и зачервявания се появяват на лицето.

Симптомът е характерен за следните заболявания:

 • Варицела и други херпес инфекции;
 • Морбили и рубеола;
 • Инфекциозен еритем;
 • Стрептодермия.

Тези заболявания започват остро и в преобладаващия брой случаи се съпровождат с други симптоми – висока температура, обща слабост, увреждане на лигавиците.

При подозрение за инфекции е необходимо колкото се може по-бързо да се потърси лекарска помощ.

Силният сърбеж на кожата на лицето може да е свързан с паразити. В този случай, за разлика от инфекциозните заболявания, няма да се появят никакви други симптоми.

Човек се оплаква само от постоянно възпаление, различни кожни увреждания и много силен сърбеж, който се усилва през нощта. Сред паразитните кожни заболявания са:

 • Демодекоза на кожата ;
 • Краста;
 • Церкариален дерматит.

Псориазис и екзема

Хронични заболявания на кожата като псориазис и екзема също се съпровождат с увреждане на кожата и сърбеж.

При псориазис засегнатите участъци започват да се лющят, зачервяват се и да сърбят силно.

Ако болестта прогресира, петната с времето се сливат, образуват се обширни плаки. Псориазисът е хронично заболяване, което се съпътства с обостряния и ремисии.

С изразен сърбеж се съпровожда също и атопичната екзема, която за първи път се появява в детска възраст и се предизвиква от алергия.