Предразположените към бързо напълняване или рязко качване на килограми често са склонни да обвиняват генетиката или да подозират хронично заболяване или свързани с него хормонални нарушения.

Хипофункция на щитовидната жлеза наистина може да има принос за рязко напълняване и за липсата на ефект от усилията, които се полагат за свалянето на натрупаните бързо килограми.

Това заболяване има своите характерни симптоми и ако редовно си правим профилактични изследвания и нямаме други оплаквания, то най-вероятно причина за трупането на килограми може да са честите преяждания, прекаляването с агресивните диети.

Кои са най-вероятните причини за трупане на килограми

1.„Диетична” храна

Достатъчно е да проверим състава и калоричността на диетичните хлебчета, които всеки ден си купуваме. Възможно е те изобщо да не отстъпват по калоричност на поничките.

Храните с марка „диетично” може и да не са здравословни. Десертите без захар не означава „без калории”, а обезмасленият продукт може да не съдържа мазнини, за сметка на това се състои от въглехидрати.

Детокс коктейлът от сокове съдържа толкова захар, че може да замени цяло основно хранене.

Подобни храни често са причина за преяждане и способстват за бързо напълняване. Може да ви се стори изненадващо, но полезни храни като авокадо, овесена каша, растителни масла са много калорични, затова размерът на порциите и дневната норма калории са толкова важни.

Препоръката е да опитаме да си водим хранителен дневник. Сега има много мобилни приложения, които могат да ни помогнат в това. Достатъчни са само няколко дни, за да преценим съответства ли калоричността на храната, която сме изяли, на истинските ни потребности и цели.

Възможно е да откриете по-калорични храни в менюто и да ограничите техния прием. Съществуват и мобилни приложения с различен принцип на работа.

2.Интензивни тренировки

На повечето от нас ни се струва, че след интензивна тренировка можем да си позволим да хапнем повече.

Трябва обаче да сме внимателни, за съжаление, дори и при най-интензивното физическо натоварване ще свалим не изгорим не повече от 700 килокалории, което е равно на един среден хамбургер.

За 30 минути на бягащата пътечка се изгаря само една лека закуска. За да започне тялото да гори мастните запаси, е необходима физическа активност, но ако веднага след нея си възстановяваме всички изгорени калории и дори повече, то ефект няма да има.

3.Воден баланс

Наднорменото тегло може да е свързано както с недостиг, така и с излишък на вода. Навярно знаете, че при спазване на нисковъглехидратна или кетодиета можем да се похвалим с рязко отслабване до 5 кг за няколко дни.

Това е обусловено от загубата на вода, която може да варира, особено при отчитане на факта, че половината от тялото се състои от вода.

Нисковъглехидратните диети обезводняват организма – високите нива на кетони водят до дехидратация и дисбаланс на електролитите.

При обмяната на веществата водата помага на организма да изгаря калории, които приемаме по време на хранене.

Ако не постъпват достатъчно течности в организма обмяната на веществата се забавя и всичко се свежда до това, че организмът не може да изгаря калории и да превръща мазнините в енергия, от което следва бързо увеличаване на килограмите.

Изпитваме 2 пъти по-силен глад, когато тялото страда от липсата на достатъчно вода. Веднага щом диетата бъде прекратена, водата се връща, изобилието от недиетични храни със сол или богата на въглехидрати храна още повече увеличава водното ни тегло.

4.Редуване на диети

Неприятно е да научим, че точно продължителните експерименти с диетите в повечето случаи са виновни за рязкото трупане на килограми. Заради гладуването губим вода, мускулна маса и едва на последно място започва изгарянето на мазнините.

Когато тялото усеща, че бързо губи своя източник на енергия, започва на първо място да гори мускули. Количеството мускули в организма е право пропорционално на скоростта на обмяната на веществата, загубата на мускулна маса също означава забавяне на метаболизма.

5.Стрес

Стресът и депресията могат да стимулират т.нар. стресово хранене. За съжаление, когато сме под стрес ни се иска да похапнем не фреш от моркови, а шоколадов сладолед и дюнер.

Хормонът на стреса помага за преобразуването на мазнините и белтъчните в полезна енергия и действа като противовъзпалително средство. Когато организмът изпитва стрес, нивата на хормона се повишават.

Високите му нива е възможно да предизвикат натрупване на излишни мазнини. Освен това този хормон отговаря за силния апетит към сладко.