Международен екип от епидемиолози, сред които експерти на СЗО, предупреди за поява на нова разновидност на полиовирус тип 2, жертви на който могат да станат деца.

Вирусът на полиомиелита мутира, заради ваксините

От една страна, днес епидемичните взривове на полиомиелит не могат да се контролират без ваксина на база на отслабен полиовирус тип 2.

От друга, заради тези ваксини се появяват нови мутантни версии на вируса. Рискът от широка циркулация на вируса постоянно нараства, тъй като глобалният имунитет към него бързо се понижава.

Причината за това е мутация на отслабения имунитет II тип е компонент на един от ваксините против полиомиелит.

В научната публикация се посочва, че днес на планетата е изчезнало естественото огнище на тази разновидност на вируса, тъй като неговите отслабени форми престават да се използват като компонент на ваксината.

През ноември 2015 г. СЗО обяви, че в Украйна трябва да бъде въведено извънредно положение, заради епидемията от полиомиелит.

329 случаи на полиомиелит от ваксина през 2019 г.

Последният бюлетин, който е публикуван от Националния център за заразни и паразитни болести, е от 19 февруари, е във връзка с Глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелита.

Разглеждат се случаите на полиовирус, който е от естествено огнище, такива са регистрирани 4 до 29 януари 2020, това е периодът, който обхваща бюлетина.

За цялата предходна 2019 г. регистрираните случаи на полиомиелит са 173 в глобален мащаб, като за периода от 1 януари до 29 януари 2019 г., те са двойно повече, отколкото през 2020 г. – 8.

Следи се и разпространението на т.нар. ваксинодеритавен вирус, това е отслабеният щам, който се използва за създаването на ваксини.

През изминалата година са регистрирани 329 случая на тази разновидност на полиомиелита или почти двойно повече, отколкото са случаите на заболяването, предизвикани от естествения вирус.

От началото на 2020 г. най-много случаи на полиомиелит има регистрирани в Пакистан, като 33 са от естествения вирус и 25 са от използвания отслабен за създаването на ваксини.

Опасността идва от това, че отслабеният вирус може да започне да мутира и да предизвиква социално-значими заболявания при децата.