Азиатските държави, които успяха да поставят под контрол разпространението на коронавируса SARS-COV-2 за около 2 месеца, съобщават за нови потвърдени случаи на заразяване, свързани с пристигане на европейци от най-засегнатите от пандемията държави.

Азия на прага на нова вълна от коронавируса

Общият брой на лабораторно потвърдените случаи на коронавирус по цял свят може и да надмине 400 000 след броени дни.

Според оценки на експерти днес под карантина в изолация по цял свят са близо 1 млрд.души.

Въвеждат се безпрецедентни мерки като затваряне на граници, градове и предприятия. Затварянето на заводи в Европа се определя като най-голямото от времената на Втората световна война.  

Китай и други азиатски държави, които няколко поредни дни и дори седмици съобщаваха за липса на нови местни случаи на COVID-19 или за тяхното намаляване до минимум, с тревога отбелязват, че Азия изглежда е заплашена от нова вълна на пандемията.

От заразените европейски градове идват хора, които носят инфекцията със себе си.

Нови заразени вече се регистрират в Китай, два пъти нарасна броят на новите случаи в Хонконг, наблюдава се и бързо покачване на заболеваемостта в Сингапур, Малайзия и Тайланд.

СЗО с призив към радикални мерки в Азия

СЗО призова за „агресивни действия” в страните от Югоизточна Азия, тъй като опасенията са, че слабо развитите системи на здравеопазване на повечето държави в този регион няма да издържат на мащабното нарастване на заболеваемостта.

Строги противоепидемични мерки също се въвеждат в Индия, страните от Латинска Америка, Близкия Изток, Австралия вече затвори границите и ограничи максимално придвижването вътре в страната.

Ако Азия премине през втора вълна на пандемията, каквито бяха и предположенията на немски експерти, че са на вълни, това може да означава все по-вероятен крах на летния сезон на морето.

Все пак е рано да се правят такива прогнози, тъй като в Азия може и да има втора вълна, но в Европа не, или по-скоро европейците ще свикнат с вируса и ще приемат ограниченията, като част от ежедневието, а не като шок както сега.

Ректорът на Софийския университет може и да се окаже лош пророк, след като пусна заповед, с която отменя всички присъствени лекции и упражнения до 10 май.