Менопаузата е нормалната част от живота на всяка една жена, и може да се изживее комфортно. Симптомите ѝ са неприятни, но понякога повече стрес носи очакването и страхът, че животът се променя непоправимо.

Какви са заблудите за менопаузата, които предизвикват необоснован страх от старостта

1.Менопаузата – внезапно спиране на менструациите

Менопаузата е края на репродуктивната възраст на жената. У нас средната възраст, в която настъпва е 49-51 години.

Това е почти пълно преустановяване на синтеза на полови хормони – естроген и прогестерон от яйчниците. Това са жлези, в които се съхраняват яйцеклетките. Те функционират като фабрика за отделяне на яйцеклетки в маточните тръби за среща със сперматозоидите. С настъпването на менопаузата тази функция се преустановява.

Забременяването става почти невъзможно, но все пак са описани и изключения.

Естествените причини за менопауза са изтощаването на запасите от яйцеклетки и нечувствителност на яйчниците към хормоните, заради които настъпва овулация. Изкуствено настъпва след хирургична интервенция или химиотерапия.

За потвърждаване на менопауза е необходимо да се изчака 1 година от деня, в който менструациите се преустановят.

До тогава жената е в състояние на преход към менопауза или перименопауза. По-просто название на този период е климакс. Хормоналните промени могат да се разпознаят по промените в менструациите. Те стават по-кратки, количеството кръв намалява, а понасянето им става леко и безболезнено.

С времето могат да се появят и други симптоми – безсъние, сухота във влагалището, изпотяване. Също така и топли вълни – когато жената започва внезапно да се поти, да се зачервява, става ѝ много горещо, без да има конкретна причина.

Признаците на климакс се появяват средно 5 години преди настъпването на менопауза. Но всъщност може да се случи по-рано или по-късно.

2.Рязко напълняване веднага след менопауза

Напълняване е възможно, заради понижаване на нивата на хормони в организма, но това не става веднага и не е задължително.

В период на менопауза жените наистина могат да натрупат килограми. Смята се, че на това оказва влияние стресът, заседналият начин на живот, недоспиването, неправилното хранене и едва след това промяната на нивата на хормоните.

Когато хормоналните нива се понижат, в тялото на жената се понижава процентът на мускулната маса. Това забавя обмяната на веществата, и поддържането на предишните килограми става по-трудно.

В младостта можем и да ядем много, и да не напълняваме, защото мускулите консумират повече калории. В новите условия, за да останем с оптимални килограми, се налага да се движим повече или да намалим калорийният прием с 200 килокалории.

3.За потвърждение на менопауза са необходими скъпи изследвания

Изследвания за тази цел не са необходими. Но ако жената иска да провери, свързани ли са нейните оплаквания с менопаузата, може да се проведе домашен тест.

Обикновено акушер-гинеколозите не назначават изследвания, за да поставят на жената диагноза преход към менопауза или менопауза.

Смята се, че за гинеколога са напълно достатъчни оплаквания от нередовни менструации или тяхната липса в рамките на 1 година, и жената трябва да е на 45 или повече години.

При отстранена матка възрастта не е от значение за поставянето на диагнозата.

Изследвания са необходими само в 2 случая:

  • Ако трябва да се потвърди менопауза при жени на 40-45 години с изменение на месечния цикъл;
  • При подозрение за преждевременна менопауза за жени на възраст 40-45 години.

4.Менопаузата възниква само след 50-годишна възраст

50 години – това е просто средната възраст за поставянето на диагнозата. Обикновено менопаузата настъпва в интервала между 45 и 55 години.

Също така съществува преждевременна менопауза – това е, когато месечния цикъл се преустанови напълно преди 45-годишна възраст. Възможно е да се случи след отстраняване на яйчниците, лечение на онкологични заболявания или яйчникова недостатъчност.

5.По-рано цикъл, и по-рано менопауза

Най-лесно е да попитаме на колко е започнала менопаузата на нашата майка, или да обърнем внимание на своите навици.

Не съществува взаимовръзка между менархето – първата менструация, и краят – менопаузата. Изследванията не потвърждават този факт.

Но има няколко достоверни причини, поради които менструациите се преустановяват по-рано. Към тях се отнасят:

  • Тютюнопушене – при жените пушачки менопаузата възниква с 1-2 години по-рано, отколкото при непушачките;
  • Наследственост – ако в семейството менопаузата е била ранна, то има вероятност и при бъдещите поколения да е така.