Засега не е ясно каква част от хората реагират на подобни операции така.

След трансплантация на костен мозък на американец, страдащ от остра миелоидна левкоза, се установява, че ДНК на донора напълно заменя неговата собствена ДНК не само в кръвта, но и в спермата.

С трансплантация на костен мозък може да се промени ДНК на спермата

Когато Крис Лонг научава за възможността за трансплантация преди 4 години, негова колежка от криминалистична лаборатория Рене Ромеро предлага да се вземат кръвни проби за анализ на ДНК, тъй като предполага, че то може да се промени.

4 месеца след операцията се потвърждава, че ДНК на кръвта напълно съответства на ДНК на донора – мъж от Германия.

4 години след това в лаборатория се установява, че ДНК на донора съдържа не само в кръвта на Крис Лонг.

В проби, взети от устните, езика и вътрешната страна на бузите, присъства както неговата, така и донорска ДНК, а спермата напълно е заменена от донорска.

Лекуващият лекар на мъжа от Медицинския център на Университета Калифорния, смята, че причина за това явление, е вазектомия, която правят Лонг след раждане на второто му дете.

Други експерти са на мнение, че подобна реакция в резултат на трансплантация в този случай е невъзможна.

Засега не е известно каква част от хората могат да реагират на трансплантация на костен мозък по подобен начин.

С промяната на ДНК се затрудняват разследващите при извършено престъпление

Ако човек след такава операция извършва престъпление, това може да въведе в заблуждение следователите.

Така например, при разследване по едно дело в Аляска през 2004 г. ДНК на пробата от спермата от местопрестъплението напълно съвпада с тази на човек, който изтърпява наказание лишаване от свобода, тоест е в затвора.

По-късно се оказва, че затворникът е с трансплантиран костен мозък, и по всяка вероятност донорът е бил на местопрестъплението и го е извършил. Най-вероятно става въпрос за негов близък, с който са били съвместими или може би брат близнак.