Когато внезапно се появи акне, най-често обвиняваме храната. Може би са заради парчето шоколад, с което ни е почерпила приятелка? Или заради ароматния сладкиш, който сме изяли за десерт? А може би за всичко е виновна мазната храна, която ядем в движение, когато сме на работа.

Проучвания от 2016 г. показват, че много хора са убедени, че всъщност за възникването на акне храненето е от най-голямо значение.

71% от анкетираните са убедени, че пържената и мазна храна способства за поява на пъпки, други пък смятат, че пъпките на лицето и по тялото се появяват, заради прекаляване с млечни продукти.

Козметици и дерматолози споделят, че когато се ограничат определени храни или дори цели групи от храни, кожата става по-чиста.

Храненето може да предизвика акне, това показват последните изследвания на учените.

Как храненето влияе на кожата

Обривите се появяват тогава, когато порите на кожата се запушват от мъртви клетки, а също и от естествени замърсители.

Това е добра среда за развитие на патогенни бактерии, затова присъединяването на инфекция е само въпрос на време.

За запушването на порите способства образуването на голямо количество себум, който е естествена смазка за кожата и предотвратява изсушаването и обезводняването ѝ.

Това на свой ред води до развитие на възпалителни процеси и образуване на пъпки и други видове увреждания.

Първата поява на пъпки на лицето често съвпада с началото на пубертета. Образуват се под влиянието инсулиноподобен растежен фактор.

Изследване предполага, че този фактор може да увеличи количеството себум и така се увеличава площта на кожата, засегната от акне.

Известно е, че някои храни могат да повишат нивата на инсулиноподобния растежен фактор, затова тяхното изключване от менюто може да помогне кожата да стане чиста, равна и гладка.

Храните, които следва да се ограничат

Според изследвания, проведени през 2016 г., резултатите от които показват, че най-вероятно за повишаването на инсулиноподобен фактор в организма способстват млечните продукти и храни с висок гликемичен индекс.

От Американската академия по дерматология смятат, че избягването на храни с висок гликемичен индекс е по-полезно и по-ефективно от ограничаване на млечните продукти.

Доказано от учени – храна, която предизвиква акне

Храни с рафинирани въглехидрати

Изследване от 2012 г., проведено от специалисти в катедрата по дерматология на турски университет, показва, че при ядене на храни с добавени захари, рискът от възникване на акне се повишава с цели 30%. А когато се набляга на сладкиши и торти вероятността от поява на пъпки се повишава с 20%.

И макар да са необходими допълнителни изследвания, е препоръчително да се спазва мярка по отношение на следните храни:

  • Хляб и тестени изделия;
  • Макаронени изделия от бяло брашно;
  • Бял ориз.

Млечни продукти

Много изследвания показват, че има връзка между потреблението на млечни продукти и влошаване на състоянието на кожата. Според последните данни младите хора, които пият мляко редовно, 4 пъти по-често страдат от акне.

Всички изследвания, проведени до сега, показват, че има връзка между млякото и акнето, но не е причинно-следствена. Учените засега не са наясно как млякото способства за появата на акне. Но има няколко теории:

  • Млякото повишава нивата на инсулин в кръвта, което на свой ред води до влошаване на симптоматиката на акне;
  • Млякото съдържа аминокиселини, които стимулират образуването от организма на голямо количество IGF-1.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи механизмът на влияние, а също и точното количество и тип млечни продукти, които влошават състоянието на кожата.

Fast food и бързи храни

Хамбургери, хотдози, пържени картофи, газирани напитки увеличават риска от възникване на акне.

Какво да ядем вместо тези храни

Както групите храни, изброени по-горе, способстват за поява на пъпки на кожата, има и храни, които помагат кожата да стане чиста и гладка. Това са:

  • Храни с омега-3 мастни киселини – притежават изразени противовъзпалителни свойства;
  • Храни, съдържащи пробиотици;
  • Зелен чай – удивителна напитка, която съдържа полифеноли и които предотвратяват възпалителните процеси в организма и способстват за намаляване образуването на кожен секрет;
  • Витамини А, D, Е и цинк – тези хранителни вещества са от изключителна важност при поддържане на имунитета и здравето на кожата в частност.

Тяхното своевременно постъпване в организма е отлична профилактика на акне.