Въпреки „очарователния“ звук, който издават, когато се хранят с дървесина, дървениците са досадни малки вредители.

Могат да се промъкнат в леглото, мебелите и дори в килима и докато спите или гледате телевизия, те могат да ви ухапят. И на следващата сутрин вие забелязвате ненадейната поява на сърбящи червени петна по кожата.

Какво представляват дървениците?

Дървениците представляват малки, плоски, овални насекоми. Те са безкрили и разчитат на хората да се придвижват от едно място на други. Дървениците са с червеникаво-кафяв цвят и размерът им може да варира от 1 до 7 мм. Те се хранят с кръвта на хората и животните и са най-активни през нощта като смучат кръвта на жертвите си, докато те спят.

Как изглеждат ухапванията?

При някои хора кожата не реагира на ухапването. А тези които имат симптоми на ухапване, най-вероятно те ще се състоят в един или повече от следните изяви:

Поява на зачервяване, което е във формата на малки пъпки съвсем леко издигнати от околната кожа с тъмно червен център.
• Ухапванията обикновено се наблюдават по права линия или на групи няколко червени точки.
Поява на мехури или уртикария на мястото на ухапването;

Дървениците могат да ухапят човек навсякъде по тялото, но най-често засягат области от кожата, които са открити по време на сън като лицето, ръцете, краката и дланите.

Какви са симптомите?

Червените петна по кожата, дължащи се на ухапванията от насекомите, не винаги се появяват веднага след самото ухапване. Понякога може да са необходими няколко дни, за да започне появата на някакви симптоми.

Трябва също да се отбележи, че дървениците не излизат да се хранят всяка вечер, възможно е няколко дни насекомите да не излизат да се хранят. Затова е възможно да са необходими седмици на човек да забележи, че има инвазия от дървеници в къщата си.

Подобен тип ухапвания често предизвикват много силен сърбеж. Човек може да почувства парене на кожата няколко дни след ухапването. Но е възможно да не бъде усетен моментът, в който буболечките хапят, тъй като отделят малко количество упойка от тялото си, преди да нападнат.

Ако чешете агресивно и често местата, където са ви ухапали насекомите, е възможно да предизвикате вторична инфекция, която да доведе до подуване на кожата и кървене.

На какви други ухапвания наподобяват ухапванията дървеници?

Ако не знаете, че в леглото ви има инвазия от дървеници или че сте спали в легло, което е нападнато от такива, то тогава е възможно изобщо да не предположите, че именно те са възможната причина за появата на мистериозния ви обрив.

Ако кожата ви реагира, тя леко се подува, зачервява около мястото на ухапването от дървеницата и започва да сърби, а центърът на червено петно е силно чувствителен. Но първоначално ухапванията наподобяват на ухапване от комари или бълхи в ранните етапи.

Въпреки това ухапванията от дървеници най-често се появяват по права линия или в малки групи. Докато ухапвания от комари са по-спорадични, а от бълхи обривите около засегнатото място са малки и са най-често по краката или глезените.

Лечение на ухапване от дървеници

Дървениците са по-скоро досадни, отколкото опасни или смъртоносни. Симптомите на ухапването обикновено изчезват от само себе си след около една до две седмици.

Можете да използвате крем против сърбеж, за да се предпазите от желанието си да се почешете. Също можете да използвате и хистамини за намаляване на сърбежа и паренето. Ако забележите признаци на бактериална инфекция веднага започнете да нанасяте по засегнатите зони антисептичен крем или лосион.