Медът оказва наистина вълшебно действие върху нашия организъм. Ще споделим с вас неостаряващи рецепти с този продукт, които ще ви помогнат в поддържането на здраве и красота.

Смята се, че най-голямата тайна за красотата на Клеопатра били ваните с мляко и мед, в които тя можела да стои по няколко часа дневно. И въпреки че са изминали толкова години, медът продължава да оказва наистина вълшебно въздействие върху нашия организъм.

Пчелният продукт е богат на антиоксиданти, явява се силен антисептик и овлажняващ компонент, ефективно се справя с бактериите и гъбичките, способства за намаляване на възпалението и подхранва кожата.

Всички тези полезни свойства на меда са известни от столетия на човечеството, именно поради това днес са измислени толкова много начини за използването му в кулинарията.

Ето и няколко съвета как можете ефективно да използвате меда, за да бъдете красиви и здрави. Опитайте задължително!

1. За лечение на пърхот

Медът е известен с противогъбично действие. Добавяйте го към шампоана или редовно втривайте в кожата на главата и завинаги ще забравите за „белия прах“ по раменете и за неприятния сърбеж.

2. За лечение на махмурлук

Планирали сте голяма среща с приятели, а на следващата сутрин задължително трябва да бъдете във форма. На сутринта първото нещо, което трябва да направите е да си сварите целебен чай с джинджифил и мед, който буквално ще ви вдъхне живот.

Фруктозата на меда за ускоряване метаболизма на алкохола, а джинджифилът успокоява раздразнението на органите на храносмилането.

3. За почистване на кожата

Домашният меден ексфолиант е неостаряваща тайна на красотата, която е достигнала до нас още от прабабите ни. Абразивните компоненти могат да се сменят – от смляно кафе до сода за хляб, но медът винаги остава гъста питателна основа на повечето от рецептите.

Тези ексфолианти отлично почистват кожата, премахвайки мъртвите клетки и помагат при блед тен на лицето.

4. За заздравяване на белези и стрии

Медът помага за заздравяване и избледняване на червените белези и стрии, останали по кожата. А неговите противовъзпалителни и антибактериални съединения ускоряват регенерацията на кожата, способствайки за бързо заздравяване и затваряне на белега.

5. За лечение на акне

Бактерицидните и овлажняващите компоненти на меда за изключително подходящи за лечение на акне. А противовъзпалителните съединения успокояват раздразнението и способстват за намаляване на зачервяването.

6. За лечение на кожата

Медът е много добро овлажняващо средство, подарено ни от природата. Пчелният продукт ускорява проникването на влагата и въздуха в кожата и ги съхранява в дълбоките слоеве на дермата.

7. За омекотяване на напуканите пети

Напуканите пети със суха кожа не само не изглеждат добре, но и представляват опасност за здравето, поради опасността от проникване в кожата на бактериална и гъбична инфекция.

Натуралният мед е богат на подхранващи вещества и ензими, които овлажняват добре и омекотяват загрубялата кожа и вашите крака ще ви кажат благодаря.

8. За лечение на изгаряния

Оказва се, че по целия свят използват меда като ефективно средство за заздравяване на рани. Пчелният продукт не само успокоява и ускорява регенерацията на тъканите, но притежава бактерициден ефект, предотвратявайки възникването на инфекции.

9. За лечение на алергии

Макар и да няма достатъчно научни данни, се смята, че малкото цветен прашец, който се съдържа в меда, спомага за стимулиране на имунитета и за намаляване на алергичните реакции при сезонна алергия.

10. За лечение на кашлица и облекчаване на болките в гърлото

Бактерицидните, антипиретичните и противовъзпалителните свойства на меда не дават шанс на нито на раздразненото гърло, на кашлица и още по-малко на първите признаци на настинката.