Все повече жителки на Хонконг става привърженички на слънчевите бани. Ултравиолетовите лъчи според жените заменят пълноценният прием и подобряват здравето им.

Популярната тенденция ежедневно привлича десетки представителки на нежния пол на възраст от 20 до 30 години. Жителките на Хонконг посещават местният плаж, свалят си обувките и слагат тъмни очила, за да наблюдават залеза.

Жените, които приемат слънчеви бани за утоляване на глада твърдят, че тези процедури могат напълно да заменят храната. Освен това слънчевите лъчи според дамите положително се отразяват на зрението и на качеството на съня.

Една от посетителките на плажа в Хонконг разказала на журналистите за това колко ефективна диета се оказали слънчевите бани: „Някои от нас, които вече са преминали през тази терапия, сега се хранят по-малко, а други съвсем са се отказали от храната“.

Следва да се отбележи, че процедурата се основава на някои правила. По време на първата жените трябва да гледат към слънцето в продължение на 10 секунди. След това всеки ден те трябва да увеличават този отрязък от време с 10 секунди. Така след 9 месеца жените гледат към слънцето в продължение на 44 минути.

Интересно е, че много жителки на Хонконг наблюдават залеза, използвайки платнени превръзки, които слагат на очите и дори чадъри.

Консултантът на списание Oriental Daily, дерматологът Хоу Сян Цзюн (Hou Xiang Jun), както си някои други експерти смятат, че слънчевите бани и гледането на залеза за изключително вредни процедури.

Специалистът отбелязва, че поради продължителното въздействие на слънчевите лъчи рискът от възникване на онкологично заболяване на кожата осезаемо нараства.
Хоу Сян Цзюн също твърди, че наблюдението на слънцето е свързано с повишен риск от развитие на заболявания на очите.

Същевременно британски учени твърдят, че слънчевите бани способстват за понижаване на кръвното налягане.

Съгласно проведеното от тях проучване под въздействието на ултравиолетовите лъчи в кръвта се освобождава азотен оксид, действащ разширяващо на кръвоносните съдове, което на свой ред спомага за подобряване на състоянието на хипертониците.

В проучването били поканени 24 души. Всички те преминали през 20-минутна процедура в солариум.

След слънчевите бани кръвното налягане на доброволците се понижило под показателите, регистрирани около час преди влизането в солариума.

И все пак далеч не на всички хора им харесва да прекарват целия ден на плажа, много от почиващите предпочитат да се крият под сенките на дърветата, избягвайки контакта със слънчевите лъчи.

Според сътрудниците на Йелския университет, липсата на разбиране за негативните последствия от прекомерното излагане на слънчева светлина у хората човек, които е готови да прекарат на слънце цялото си свободно време, може да се счита за зависимост от слънчевите бани. И това състояние има генетични причини.

Статистическите данни показват, че ракът на кожата продължава да се разпространява и през последните 50 години заболеваемостта от него е нараснала значително.

Според информацията, предоставена от специалисти на СЗО, всяка година по света всяка година се регистрират 132 хиляди нови случая на развитие на меланома и около 3 милиона случая други видове онкологични заболявания на кожата.

Авторите на проучването от Йелския университет провели детайлен анализ на проби от слюнката на 292 доброволци и установили, че у 79 тях има очевидни симптоми на танорексия, пристрастие на човека към излагане на слънчеви лъчи.