Хората, които знаят, че са с тегло по-голямо от нормалното за техния ръст, са склонни да „изяждат“ стреса и затова качват още повече килограми. Същото не може да се каже за тези, които не вземат проблема толкова присърце.

Вълнението по повод излишните килограми нанася повече вреда, отколкото ползи, до това заключение достигнали изследователи от Ливърпулския университет във Великобритания.

Тези, които знаят за своето наднормено тегло или за затлъстяването, имат по-голяма вероятност да продължат да пълнеят и дори, без да подозират това. Резултатите от проучването са публикувани в списание International Journal of Obesity.

Учените анализирали данните за 14 хиляди души на зряла възраст, живеещи в САЩ и Великобритания. Изследователите проследили динамиката на тяхното възприятие за собственото им тегло и измененията на телесната им маса в продължение на доста дълги периоди от време – например, за британците наблюденията продължили от 25-тата до 45-тата година.

Оказало се, че хората, които оценяват теглото си като наднормено в по-голяма степен от тези, които не проявяват признаци на безпокойство за собственото си тегло, са склонни да изяждат стреса си по този повод.

А този навик в крайна сметка води до още по-голямо покачване на телесната маса. „Осъзнаването на факта, че сте твърде дебели, вече само по себе си предизвиква стрес и отклонява от придържането към принципите на здравословния начин на живот, - отбелязва в тази връзка един от авторите на изследването Ерик Робинсън.

– Това откритие е в разрез със съществуващите представи за това, че бъдейки информирани за своето наднормено тегло, човек променя своите навици, започва да се храни правилно, да спортува и съответно отслабва“.

Робинсън предполага, че е необходимо да се откажем от стигматизацията на затлъстяването в обществото, да променим самият способ за обсъждане на този проблем. „Съществуват множество начини за това как да въодушевим хората да водят по-здравословен начин на живот и без да се налага да представяме пълнотата като него ужасно и срамно“, - смята той.

Още един аргумент в полза на това да не се вълнуваме, поради наднорменото тегло е изследването на неврофизиолозите от Цюрих, те обясняват защо стресът ни принуждава да изоставяме диетите.

„Способността да управляваме своето поведение и да вземаме решения се заражда, благодарение на взаимодействието на няколко центъра, разположени в различни области на мозъка.

В нашата глава няма такъв участък, отключването или включването на който да отговаря за наличието или липса на самоконтрол. Всички тези центрове трябва да бъдат синхронизирани и да функционират заедно за поддържането на контрол над своите действия. Стресът нарушава дейността на този своеобразен концерт“ – разказва Todd Hare от университета на Цюрих, Швейцария.

Хайър и неговите колеги разкрили тайната какво ни кара да изяждаме тъгата и тревогата, наблюдавайки мозъчната функция на приблизително 500 доброволци, които били на диета, опитвайки се да поддържат телесната си маса в норма, но често „се сривали“ и започвали да ядат от т.нар. бързо приготвени храни и мазни храни.

Когато участниците в експеримента отишли в лабораторията, те били подложени на неочаквано изпитание – ученият, който им вземал „интервю“ с кинокамера, ги накарал да потопят ръката си в кофа със студена вода за 3 минути, колкото била продължителността на беседата.

След това неврофизиолозите показали на доброволците на екрана на компютъра вреда и здравословна и вредна храна.