Международен екип от учени от Каролинския институт в Швеция, а също и от два университета във Финландия съобщава за създаването на ваксина, предпазваща от всички известни щамове на вируса Коксаки В, който може да участва в развитието на диабет тип 1.

Как коксаки вирусите могат да отключат автоимунен диабет

Отдавна е известно, че някои вирусни инфекции могат да са провокатори за автоимунна атака на организма върху собствените клетки, и в частност да доведат до диабет тип 1.

Това заболяване в значителна степен зависи от генетичната предразположеност към него, но често се развива под въздействие на значими фактори.

Такъв фактор могат да са ентеровируси от семейството на Коксаки В, в което влизат 6 щама.

Вирусите Коксаки най-често стават причина за обикновена настинка, но могат да предизвикат и доста по-сериозни заболявания, сред които менингит и миокардит.Развива се най-често при деца.

По-вероятно е това да се случи през летните месеци, по време на почивка на море, затова препоръката на педиатри е родителите да са бдителни.

Коксаки В вирусите също активират автоимунната атака към бета клетките на панкреаса, които образуват инсулин.

Новата ваксина ефективна срещу всички щамове на коксаки вирусите

Изследвания с участие на деца, които имат генетична предразположеност към диабет тип 1, показват, че вирусите Коксаки при тези пациенти могат да станат причина за заболяването.

Ваксината, която е създадена от шведските и финландските учени, е ефективна срещу всички 6 известни щама на вируса Коксаки В.

Експериментите върху мишки показват, че те също предпазват от развитие на диабет тип 1. Ваксината вече е тествана върху макаци, които генетично близки до човека. На следващ етап предстои изследване с участие на хора.

Планира се в изследването да участват деца с генетична предразположеност към диабет тип 1. Учените се надяват, че тяхната разработка ще стане не само против простудни заболявания, менингит и миокардит, предизвикани от вируси Коксаки В, но също се понижава заболеваемостта от диабет тип 1.

Коксаки ваксината все още е в етап на разработка и предстои да се пусне в аптечната мрежа до няколко години.