Този метод на лечение се оказва по-ефективен, отколкото прием само на един противовирусен препарат.

Предварителните резултати от първите изпитвания на комбинацията от 3 антивирусни средства са публикувани в списание The Lancet.

Три препарата водят до по-бързо оздравяване от COVID-19

Става въпрос за съчетание на препарата интерферон бета 1б, обикновено се прилага при множествена склероза, препаратът лопинавир-ритонавир, който се използва при ХИВ, и рибавирин – обикновено се прилага при хепатит С.

До скоро тези препарати по отделно или в комбинация един с друг показват нелоши резултати при лечение на заболели с атипична пневмония и с близкоизточен респираторен синдром.

Провокаторите на тези заболявания са сродни с коронавируса от Ухан, предизвикващ COVID-19.

Комбинацията от всички тези 3 препарата за първи път е изпитана на 127 души с COVID-19 от 6 болници в Хонконг. Средната възраст на заболелите е 52 години, при всички тези хора заболяването протича в лека форма или със средна симптоматика.

Лечението започва в рамките на седмица след появата на първите симптоми на инфекцията. Участниците на случаен принцип били разделени на 2 групи – първата от 86 души, получава тройна терапия, а останалите – контролната група, само лопинавир-ритонавир.

С 3 препарата вирусът спира за 7 дни, а с 1 за 12 дни

В крайна сметка е установено, че комбинацията от 3 препарата ефективно потиска размножаването на вируса в организма средно за 7 дни, докато само един препарат прави това за 12 дни.

При тройна терапия симптомите напълно изчезват средно за 4 дни, докато при тези от контролната група този процес продължава по-дълго, около 8 дни.

В резултат комбинацията от препарати позволила на пациентите много повече време да прекарат в болница – 9 дни срещу 14 дни и половина при тези, които са приемали само един противовирусен препарат.

Впоследствие изследователите планират да изпитат тройната терапия при заразени с тежка форма на COVID-19. Освен това се възлагат големи надежди на интерферон бета-1б и смятат да проверят как този препарат влияе на размножаването на вируса сам по себе си.

Така ще преценят дали може да се приложи самостоятелно или в съчетание с други антивирусни средства.