Представител на компанията разработчик на най-перспективната ваксина срещу COVID-19 заяви пред медиите, че при всички, които са се включили в предварителните тестове, са се формирали антитела, което е голям успех.

Ваксината срещу коронавирус не по-рано от 2021 г.

При някои от участниците в първата клинична обаче са се развили странични ефекти, при част от тях и по-силно изразени, отбелязват от компанията, но като цяло препаратът се определя като безопасен.

Дори президентът на САЩ публикува в социалните мрежи пост за добрите резултати от тестовете на ваксината.

Очаква се първият предварителен етап на тестовете на ваксината да приключи до 27 юли, което ще е ключов дали препаратът ще премине одобрение на американските регулатори.

Първоначалните очаквания, че масовото производство на ваксината ще започне още през август не се оправдава, това ще стане най-рано през 2021 г., каквито бяха и предвижданията и на повечето експерти.

Компанията, разработчик на ваксината е сравнително нова, със седалище е в щата Масачузетс, основана е през 2010 г.

Съобщението за постигнатия успех що се отнася до формирането на имунен отговор доведе до покачване на цените на нейните акции на капиталовия пазар с около 6-7%, до над 80 долара.

Образуват се неутрализиращи коронавируса антитела

Ваксината на биотехнологичната компания преминава първата фаза на клиничните изпитвания чрез формиране на неутрализиращи коронавируса антитела при здрави възрастни, се посочва още в съобщението.

Компанията е основана от биолог, който провежда експерименти със стволови клетки.

През 2013 г. една от най-големите фармацевтични компании Astra Zeneca сключва 5-годишен договор за сътрудничество с Moderna с цел разработване на експериментални лекарства за сърдечно-съдови, метаболитни и бъбречни заболявания.

Разработването на ваксина срещу COVID-19 е поредното предизвикателство пред компанията, което ако бъде постигнато, тоест бъдат преминати и трите фази на клиничните изпитвания и препаратът се окаже безопасен и ефективен, то може да се очаква рязък скок на пазарната капитализация.

Ще се отворят големи пазари, тъй като целият свят очаква с нетърпение тази ваксина, която да отмени необходимостта от въвеждането на периодични карантини, които водят до съществено забавяне на икономическата активност и срив на потреблението в световен мащаб.