Учените установиха връзка между възпалението на венците и повишаването на риска от инсулт.

Резултатите от изследванията, които показват това, ще бъдат представени на Международна конференция, която ще се проведе на 19-21 февруари 2020 г., в Лос Анджелис.

Вероятността от инсулт нараства значително, ако венците са възпалени

Исхемичният инсулт – това е увреждане на главния мозък, вследствие на остро нарушение кръвообращението. Развива се най-често, заради свиване на артериите при атеросклероза.

Доколкото възпалителният процес очевидно играе основна роля в развитието и прогресирането на атеросклероза, бе изследвано дали е свързано възпалението на венците със запушването на съдовете на главния мозък и с инсултите, предизвиквани от атеросклероза на съдовете на главния мозък.

В първото изследване участвали 265 души, които вече били направили инсулт. Учените установяват, че при възпаление на венците исхемичният инсулт се среща 2 пъти по-често, отколкото ако венците са здрави.

Също при тези участници били увредени зоните на мозъка, които отговарят за зрението и за координацията на движенията.

Участниците във второто изследване са повече от 1100 души без инсулт в анамнезата. При 10% от тях е открита атеросклероза.

Според получените данни, при възпаление на венците вероятността от умерено свиване на лумена на кръвоносните съдове на главния мозък се повишава с 2 пъти.

Високи нива на холестерол - не единствен фактор за инсулт

При отчитане на други фактори – възраст, високо кръвно и високи нива на холестерол, вероятността от значително свиване на кръвоносните съдове на главния мозък е с 2,4 пъти.

Авторите предполагат, че своевременното лечение на венците намалява риска от образуване на плаки и тромби в артериите.

Подчертава се, че научният труд показва само че съществува връзка между възпалението на венците и исхемичния инсулт, а не се твърди, че това възпаление е причина за инсулти.

Лекуващите лекари трябва да отчитат, че болните венци са значим източник на възпаление, и затова трябва да се провеждат мероприятия по тяхното лечение.

Ако общопрактикуващ лекар види, че негов пациент е с възпалени венци, то единственото, което може да направи понастоящем е да му препоръча чисто приятелски да отиде да зъболекар. За момента не са предоставени нормативни възможности за терапия.