Качества като общителност и емоционална стабилност, зависят от това до колко е разнообразен състава на микробиома.

Как е връзката между чревните бактериите и поведението

Катерина Джонсън от Катедрата по психология на Оксфордския университет  се заема с изучаването на връзка между общността от микроорганизми, обитаващи храносмилателния тракт /микробиом/, и главния мозък, като изследва как съставът и разнообразието микробиома влияе на поведението и личностните качества.

Както установява Джонсън, микробиомът има непосредствено отношение към социално поведение на човека, тоест как се държи, когато е сред други хора.

Съвкупността от чревни бактерии, която, както показват предходни изследвания, е характерна за микробиома при аутизъм – състояние, съпровождащо се с нарушено социално поведение, определя степента на общителност и при хора без подобни нарушения.

Това ни кара да предполагаме, че чревният микробиом може да влияе не само на екстремните поведенчески черти, които се наблюдават при аутизъм, но и просто на вариациите в социалното поведение пред широка публика.

Още едно направено откритие – по-общителните хора, които имат по-широк от социални контакти, обикновено имат по-разнообразен състав от микроорганизми, обитаващи червата.

Прието е да се смята, че колкото по-добро е здравословното състояние на човек, толкова по-разнообразен е чревният микробиом.

При хората с нестабилна психика, които са под стрес и страдащи от повишена тревожност, разнообразието от бактерии в червата е понижено.

Тази картина се наблюдава и при тези възрастни, които като бебета не са били кърмени.

Пътуващите по цял свят с най-голямо разнообразие чревни бактерии

Най-високо е разнообразието на чревния микробиом на тези хора, които пътешестват много, а също и тези, които предпочитат много натурални пробиотици – сирена, кисели млека, кисело зеле, и пребиотици – банани, аспержи, кромид лук, бобови.

Съвременният начин на живот способства за нарушаване на баланса на микроорганизмите в червата. Ежедневието ни е изпълнено със стрес, малко са социалните връзки, прекарваме малко време сред природата, живеем в твърде стерилна околна среда и приемаме антибиотици.

Всички тези фактори влияят на чревния микробиом, а това означава, че по неизвестен начин могат да определят поведението ни и психологическото състояние.