В Канада бе извършена първата операция в света операция на главния мозък за отстраняване на аневризма, като бе използван робот.

Според лекарите, извършили интервенцията, роботозираните технологии дават възможност за повишаване на качеството на лечение на пациенти с аневризми и с инсулти.

Робот премахва аневризми в мозъка

Операцията е извършена на 64-годишна пациентка с повишен риск от разкъсване на аневризма.

За 2,5 часа, по време на операцията, хирурзите в болницата на Западно Торонто с помощта на микрокатетър с вградена навигация преминават през главния мозък на пациентката чрез малък разрез в областта на слабините.

Придвижването на катетъра се осъществява под строг контрол на рентген.

Неврорадиолозите успешно използвали роботозирана система за поставяне на стент за възстановяване на запушени артерии,  а също и за имплантация на клипси, които спомагат за изключването на тези кръвоносни съдове от кръвообращението.

Жената е изписана от болницата на следващия ден след операцията. Системата е подходяща и за лечение на исхемични инсулти.

Най-съвременното лечение, което се прилага за лечение на аневризми в българските лечебни заведения е с откачащи се спирали, въведени от италиански хирург през 90-те години.

При този метод на лечение има по-малка вероятност от развитие на усложнения.

Как се лекува у нас мозъчна аневризма

У нас диагностиката и лечението на спукване /руптура/ на мозъчна аневризма попада в обхвата на клинична пътека №53, която покрива болничен престой от 7 дни, а при насочване за оперативно лечение 2 дни.

Мозъчната аневризма може да съществува дълго време, дори десетилетия, и човек никога да не разбере, че е имал такава през живота си.

При определени условия се стига до руптура, вследствие на която се развива мозъчен кръвоизлив, който се определя като сериозна заплаха не само за здравето, но и за живота на човек.

Показна е незабавна хоспитализация. Случаят на мозъчен кръвоизлив, следствие на спукване на аневризма, е винаги спешен.

Най-опасното усложнение е спазъм на кръвоносните съдове в мозъка, вследствие на руптурата.

Характеризира се с много силно главоболие, описва се като най-силното в живота на човек.