Възглавници и матраци с мемори ефект, различни тъкани за спално бельо, маски на очите и лампи, които имитират разсъмване. Какви ли не новости не се появиха през последните години?

Тежките одеяла са пробив в технологиите за пълноценен. В САЩ такива одеяла вече са навлезли в топ 10 най-добри подаръци и изобретения на годината, техните производители бързо се превръщат в милионери, а продажбите нарастват с всеки изминал ден.

Каква е тайната? Истина ли е, че одеялото, което е по-тежко от обикновеното решава проблеми с безсънието и с неспокойните нощи?

Тези одеяла действат не по-добре от сънотворно. Всъщност за нас българите това не е нищо ново, тъй като само преди 15 години най-масово използваните одеяла бяха тежките юргани и родопски одеяла. След това на мода дойдоха олекотените завивки.

Какво е това тежко одеяло

Всъщност тежките одеяла не са ново изобретение, а на около 20 години. През 1999 г. Тина Шампан започва този нестандартен вариант за успокояване на пациентите с нарушения на психиката. И сработва.

По-късно опитът Шампан започва да използва в неврологични и психиатрични клиники, а в първото десетилетие на 21-век тези одеяла се появиха препоръки за подобряване на съня при разстройства от аутистичния спектър при деца.

Също при неспокоен сън, синдром на дефицит на вниманието с хиперактивност, неврологични особености. Тогава са се шиели по поръчка.

Необходимото тегло на одеялото е около 10% от телесната маса на човек. Тоест за 80-килограмов възрастен е достатъчно одеяло от 8 килограма.

За децата подобни одеяла са противопоказни от съображения за безопасност.

Днес най-продавани са одеяла с пълнители пластмасови сфери. Понякога се смесват с памучни влакна.

Стимулация на нервната система с натиск – как това работи

Представете си отпускащото чувство, когато ви прегръщат, и силните обятия ви успокояват. Помислете как бебето спира да плаче, когато го повиват, или когато по-голямото уютно се настанява в скута на мама или на татко.

Спомнете си колко отпуснати се чувстваме след масаж. Докосванията и мекият натиск оказват силно психологическо и физическо въздействие, на тези ефекти се основава действието на тежките одеяла.

Равномерно разпределеното тегло на одеялото оказва ефект, известен като стимулация на дълбок сензорен натиск.

Изследванията доказват, че тази стимулация намалява възбуждането, като се влияе активността на симпатиковата нервна система на организма.

Тази система способства за повишаване на бдителността и на тревожността, а също реагира на стресовите дразнители. Това е отдел на нервната система с реакция „бий или бягай”.

Освен това сензорният натиск повишава активността на парасимпатиковата нервна система, поддържаща хомеостазата. Това е системата на отдиха и на храносмилането.

Когато е активна, се понижава честотата на сърдечните съкращения и кръвното налягане, а също нараства усещането за релакс и за спокойствие.

През 2015 г. изследователите изучиха ефекта на дълбокия сензорен натиск. Установи се 33% понижаване на проявленията на стрес, измерен с помощта на тест на физиологичните признаци на възбуждане.

Сред участниците в експеримента 63% съобщават за намаляване на нивото на тревожност, а 78% заявяват, че смятат използването на тежко одеяло като оптимален начин за успокояване. Какво е обяснението на медицинската общност на това явление?

Защо трябва да има натиск в леглото

Измененията в дейността на нервната система, протичащи в резултат на по-силен натиск, способстват за понижаване на тревожността и създават усещане за спокойствие. А също и са полезни за дълбок и продължителен сън.

Окситоцин

Равномерният натиск стимулира образуването на окситоцин. Този хормон участва във формирането на привързаност и близост.

Също може и да предизвика усещане на спокойствие. Окситоцинът е универсален хормон с функции, които все още не са добре проучени от учените.

Разполага с множество роли – от полова възбуда до поощрение на социални връзки с приятели и привързаност родител-дете.

Помага за подобряване на отношенията с околните. Когато е достатъчно, се чувстваме по-добре сред хора.

Окситоцинът е един от тези, които участват в регулирането на циклите на сън-бодърстване.