За нея са ни разказвали загрижените ни родители, със сутрешна гимнастика е започвало всяко утро в летните лагери. Но за съжаление малко хора продължават полезната традиция след завръщането си у дома.

Много от нас, като чуят за нея започват да се мръщят или да се усмивката, както се казва, леко под мустак.

За болшинството сутрешната физзарядка е някаква отживелица от училищните години, занимание, за което просто времето не стига, но и смисъл да се намира такова време не съществува.

И само отговорно, отнасящите се към своето здраве хора, желаещи на ниска цена да имат крепко здраве, се събуждат сутрин 15 минути по-рано, за да разтегнат тялото си преди началото на работния ден.

И така, да разрушим най-популярните оправдания на тези, които не смятат за нужно да правят сутрешно физзарядка:

1. „Нямам време“ – може и да не ви стига време за всякакви развлечения, но намирате половин час за хранене? А за 8 часа сън? А няколко часа за почивка? Ако не, то незабавно коригирайте своето дневно разписани, а ако да – съгласете, че 10 минути в сравнение с часове са нищожни, подарете това кратко време на своето здраве!

2. „Физзарядката не носи осезаема полза за организма“ – за да се убедите в несъстоятелността на това заблуждение, е необходимо да започвате утрото си с загрявка в продължение в продължение на няколко седмици или месец.

Сутрешната гимнастика ободрява организма и го подготвя за напрегнатия ден; забавените по време на сън процес се активизират – ускорява се обмяната на веществата, подобрява се кръвообращението, загряват се мускулите, повишава се общия тонус.

Основната функция на такова прекарване на времето е преминаване на организма от състояние на покой в състояние на бодърстване.

3. „За физически натоварвания е по-подходящо дневното или вечерно време“ – на активни спортни занятия действително е по-добре да се посветим вечерта или през деня, но утрешната физзарядка трябва да представлява нещо като разгряване на организма, а не изморителна тренировка.

Сутрешната гимнастика е комплекс от плавни, разгряващи упражнения, които тонизират организма, а не го натоварват.

В сформирането на комплекса от занятия можете да включите всякакви разгряващи движения, които смятате за приемливи за себе си и в такова количество, което ще е удобно за вас. Но специалистите препоръчват да бъдат взети за основа следните упражнения:

• Ходене – с дълбоко и спокойно дишане, няколко минути; като можете да преминавате към стъпване от петите към пръстите, разгрявайки така стъпалата;

• Напади – в различни посоки, без резки движения;

• Въртеливи движения – кръгови движения на главата, загрявка на лакътните стави и тези на китката;

• Клякания – разкрачът е на ширината на раменете, следете торсът ви да е леко приведен напред, а петите ви да не се откъсват от земята или съответно от пода;

• Усукване на торса около вертикална ос – упражнение за гърба, необходимо е да се завъртите наляво и надясно в кръста, същевременно оставяйки неподвижна долната част на торса;

• Упражнение „велосипед“ – легнете по корем и започнете да въртите краката свити в коленете, имитирайки карането на колело;

• Разтягането на коремната преса следва да се отложи за края на физзарядката или изобщо да се изключи от сутрешните занятия;

• Лицеви опори – от пода или от някъде по-високо, но се уверете, че по време на движението кръстът ви не се огъва.