Такива последствия се наблюдават приблизително при всеки десети, прекарал заболяването.

Статия на група лекари-отоларинголози от Италия и Великобритания е публикувана в списание JAMA за отоларингология и хирургия.

Обонянието, изчезнало заради COVID-19, не се връща скоро

Понижаването или пълната загуба на сетивата и на вкуса е един от най-разпространените симптоми на коронавирусна инфекция.

За да разберем как този симптом се променя във времето, изследователите провеждат 187 амбулаторни пациенти от регионалната болница на град Тревизо /Северна Италия/.

При всички тези хора в период от 19 до 22 март 2020 г. е лабораторно потвърден фактът за заразяване с вируса SARS-CoV-2, а проявленията на болестта са били умерени и не са изисквали хоспитализация.

Проучването сред участниците се провежда 2 пъти – в началото на болестта и 4 седмици след това.

113 от пациентите съобщават, че в самото начало на заболяването внезапно са престанали да различават вкусове и миризми.

След месец обонянието и вкуса напълно си връщат 55 преболедували /49%/, а 46 от болните /40%/ съобщават за значително подобрение в тази област.

При 12 от болните /10,6%/ за 4 седмици обонянието или не се възстановило изобщо, или дори още повече се влошило.

По-бавното оздравяване е свързано с забавеното връщане на обонянието

В интервю за BBC един от авторите на изследването, президент на Британското ринологично общество професор Клеър Хопкинс, тя и нейните колеги сега продължават да работят с преболедували, чието обоняние и вкус не са се върнали. При тези хора самото оздравяване върви по-бавно, отколкото при останалите.

Данните, отнасящи се за други вирусни инфекции, а също и новата информация, която е получена, показват, че при повечето от бързо възстановяващите се, вирусът засяга само клетките на носа.

При хората, към които способността да се усещат миризми и вкусове не са се върнали или се връщат бавно, вирусът е могъл да засегне нервните окончания, въвлечени в механизма на обонянието.

Процесът на регенерация на тези нервни клетки изисква много време, допълва Хопкинс, затова и при някои от прекаралите инфекцията е възможно възстановяването на обонянието да стане едва след няколко месеца.