Британски учени твърдят, че безжичните слушалки оказват същото вредно въздействие върху човешкия мозък, каквото и микровълновите печки.

Световноизвестната компания Apple Inc окончателно реши да се откаже от обикновените слушалки в полза на безжичните, работещи по технологията Bluetooth.

Предимствата на т.нар. AirPods са очевидни – безукорен външен вид, високо качество на предаване на звука, водоустойчивост, и най-важното липсата на проводници, които имат свойството постоянно да се оплитат.

Но, както твърдят, експерти в областта на здравеопазването, безжичните слушалки могат да представляват сериозна опасност за здравето на човека, особено за неговия мозък.

Работещите на технологиите Bluetooth, AirPods предават радиовълни с ниска интензивност директно в ушите.

Според изследователите с течение на времето тези вълни значително понижават функционалните възможности на хематоенцефалната бариера – защитаваща мозъка от вредното въздействие на химическите токсини, микроорганизмите и хуморалните фактори на имунната система, транспортирани по кръвоносната система.

„Играем си с огъня“ – заявил д-р Джоел Московиц, професор от UC Berekely, училище по обществено здравеопазване в свое интервю пред английски вестник.

Той сравнил безжични слушалки с излъчващо микровълново устройство, което, по негови думи, доброволно поставяме на няколко сантиметра от своя мозък. Д-р Московиц смята, че впоследствие на това се разрушава тази бариера, което е много опасно.

Точната честота на излъчване на AirPod Bluetooth още не е установена. Но инженерите на компанията Ейпъл и нейният директор по маркетинг настояват, че използването на Bluetooth, микровълновите излъчвания, които се намират на безопасни за здравето предели, тоест са много по-слаби, отколкото, например, излъчването от микровълновата печка.

Въпреки това, доктор Московиц предупреждава, че изследванията показват – контактните въздействия с ниска интензивност всъщност са още по-разрушителни, отколкото високите вълни на излъчване на микровълни.

Неговата гледна точка се подкрепя и от доктор Лейф Салфорд, топ изследовател в света в областта на радиацията, който не толкова каза, че по-безопасно използването на високоговорител на телефона, отколкото поставянето на безжичен Bluetooth към ухото.

Освен това мобилните телефони могат да предизвикат рак на щитовидната жлеза. Това са заключения на израелските учени, които се базират на резултатите на експеримент, проведен още преди 5 години.

През 2011 г СЗО призна мобилните телефони за потенциално канцерогенни. Експертите установили, че въздействието на излъчването повишава риска от тумори на мозъка.

Сега учени от университета на Тел Авив обвиняват мобилните телефони за развитието на друг вид рак.

По време на лабораторните тестове изучили влиянието на облъчването, аналогично на това от телефона, върху клетките на щитовидната жлеза. Оказва, че електромагнитните вълни принуждават клетките да се делят по-бързо.

Статистиката показва, че през последните 10 години в Европа и Израел броят на болните от рак на щитовидната жлеза се увеличили.

Но според професор Рафаел Файнмесер, окончателно да се обвиняват мобилните телефони за рак е все още твърде рано.

Освен това продължителността на живота се увеличава и по-добрият достъп до здравеопазване е може би една от причините по-рано да се откриват тези заболявания, и съответно да се прилага по-успешно лечение.

Следователно болните през последните години нарастват, защото възможностите за диагностика се подобряват, а освен това хората са все по-отговорни за своето здраве, и реагират своевременно, когато заболяването все още е в стадий, в който може да се излекува напълно без никакви дългосрочни последствия.