Обичаме да си измисляме оправдания. Но за постигането на успех и за да направи човек нещо наистина значимо в живота, не е задължително да очаква идеални условия.

Достатъчно е желание. Такова както при тези, които не са търсели оправдания и са оставили собствена следа в историята.

1. „Опитах и нищо не ми се получи“

Хенри Форд

Ражда се във ферма, учи за инженер, след това се връща у дома, където и създава първото си изобретение – вършачка, работеща на бензин.

Томас Едисон купува патента и назначава Форд на работа като инженер в своята компания. Но мечтите за бърз и достъпен автомобил не давали на Хенри покой и напуска.

Много бързо първата автомобилна компания на Форд банкрутира. Втората напуска заради разногласия с партньорите си. В третата нямало високи продажби.

Друг човек на мястото на Форд отдавна да беше зарязал всичко, но не се спрял и станал един от най-известните и успешни предприемачи в света.

Соичиро Хонда

Ражда се в бедно семейство, затова и още от детството трябвало да помага на баща си. С времето от чирак в гараж за ремонт на автомобили Соичиро се превръща в собственик на бизнес.

Но парите изобщо не му стигали, затова му се наложило да заложи скъпоценностите на жена си. тези вложения спасили ситуацията за кратко, Соичиро се разорил и отишъл на село.

На пръв поглед изглеждало, че е време да се предаде, но Хонда продължавал да изобретява. Сложил на велосипеда на жена си керосинов мотор, и се получило нещо като мотопед.

И това било пробив. Първоначално започнал производството на такива мотопеди, след това ги усъвършенствал, след това се заел и с мотоциклети и, накрая, с автомобили. Компанията на Хонда процъфтява и до днес.

„Нямам подходящото образование“

Бил Гейтс

Един от най-богатите хора на планетата на 20 години бил отписан от Харвардския университет. Което не му попречило през същата година да открие компанията Майкрософт.

Куентин Тарантино

Режисьорът, който има 2 награди „Оскар“ и множество други престижни награди, не е учил в киноакадемия, и в училище не блестял много.

Но на 15-годишна възраст започнал работа в кинотеатър, където гледал безброй количество филми, и твърдо решил да направи киното своя професия. И както се вижда, получило се.

„Нямам пари“

Жерар Филипс

Днес Филипс е лидер на пазара в категорията мъжки бръсначки и тримери и голяма компания за производство на технологични устройства – съвременно медицинско оборудване, иновационни системи за осветление, стоки за дома.

В самото начало обаче основателят и негов изобретател Жерар Филипс за малко да продаде предприятието
Жерар открил производството на нажежаващи се лампи, но се оказало губещо.

Имало само един кандидат купувач на компанията, но предложил толкова ниска цена, че обиденият Филипс се отказал от предложението.

И макар и предприятието да не носело приходи, Филипс продължавал да търси пътища за неговото развитие, и очевидно успява.

„Вече е твърде късно“

Основателят на WhatsApp заедно с майка си емигрира в САЩ от Украйна. Животът му поначало не бил прост – на 16 години Кум работил като чистач, едва свързвал двата края и получавал талони за храна.

На 18 започнал да програмира и скоро получил работа в Yahoo. Най-големият си проект разработва на 32 години, а на 37 години го продава за 19 млрд.долара.