Докато очакваме от партньора да реши проблемите ни, да изпълни желанията ни, да запълни вътрешната ни пустота и въобще да придаде смисъл на живота ни, истинската любов ще остане за нас недостъпна.

Той ли е това? Защо е толкова трудно да срещнеш своята половинка? Как да разберем, че това наистина е любов? И дали ни обичат истински? Целият наш живот с мечти за голямата любов се гради около тези въпроси. Те ни тревожат, и ние непрестанно си ги задаваме, а понякога и на нашите партньори.

Във века на потреблението, когато с романтиката на цветята и на шоколадовите сърчица се търгува всяка година на 14 февруари и 8 март, а интимните ласки се обсебват все повече от лъскавите списания и от търговците на играчки за възрастни, любовта също се превръща в стока, която трябва да бъде консумирана.

В общество, в което се котират бързите резултати без полагане на усилия и гаранции срещу всякакви рискове, вкарваме и любовта във формат на моментална рентабилност: „Разочароваш ме, все по-малко неща ни свързват, време е да се разделим!”

Очакваме от любовта страст

Когато стихне първоначалното влюбване и отношенията станат по-гладки, много двойки наистина се разпадат.

Немалко мъже и жени са убедени, че да обичаш истински, това означава изцяло да си погълнат от потока на страстта.

Силните емоции се оказват за предпочитане пред хармонията, равновесието в отношенията, желанието по-близо да опознаеш света на своята половинка.

При някои може и да се създаде представа за любовта като за някаква зависимост, по сила сродна на наркотичната.

Жаждата за непрекъснатото търсене се подхранва и от Интернет. Всеки ден хиляди нови хора искат да се запознаят с потенциален партньор, достатъчна е рекламата на един от популярните сайтове за запознанства.

А това означава, че винаги ще има повод за нова среща. Възможност за бърз преглед, неограничен кастинг от кандидати създава илюзията, че непременно ще намерим това, което не успели този път.

Запознанствата в Интернет са част от съвременния живот, и в определен смисъл те определят съвременния човек. От друга страна, те формират у нас потребителско отношение към любовта.

Сякаш сме в супермаркет, където има отдел за разнообразни партньори. Общуването ни става по-интензивно, процесът на запознава се ускорява. Количеството потенциални контакти расте, но заедно с това те стават по-кратки, ефимерни.

Трудно да се откажем от безоблачния идеал

Образът на прекрасния принц или приказната принцеса, все така неизменно живее в нашите мечти, не се смущава от ежедневната реалност.

Необходимо е време да се откажем от идеалния, едва ли не безплътен образ на своя партньор, в противен случай можем да попаднем в капана на собствените заблуди.

Но това не е всичко? Мечтаем за великата, безкрайна и безусловна любов. Но така може да обича само Бог, откъснал се от света зад стените на манастира, поне така твърдят духовници.

Как любовта на мъж и жена може да се съвмести с толкова недосегаема висота?

И тези, които търсят партньор, и тези, които са отдавна заедно, всички искат истинската любов, - тя ни се представя като последен шанс в пълна степен да усетим себе си, да придаде смисъл на живота.

Погледът към любовта от предишните времена силно се е променил. Това е единствената сфера на живота, в която можем да бъдем себе си, да се освободим от ролите, с които ни е натоварило обществото.