Психолози и сексолози продължават да спорят дали съществува зависимост от порнографията и може ли гледането на филми за възрастни по някакъв начин да навреди на сексуалния ни живот. И така, вредно ли е да се гледа порно?

На порнография са посветени 12% от всички интернет сайтове. Във всяка една секунда по света те са посещавани от 30 000 интернет потребители. Едно от обясненията на нарастващата популярност на жанра са трудностите в изграждането на междуличностни отношения, които биха могли да доведат до секс.

Изследвания, позволяващи да се изясни кое е причина и какво следствие, досега не са провеждани.

Защо толкова се гледат филми за възрастни

Сексолог посочва 3 основни причини да се обръщаме към порнографията – желание да видим въплъщение на своите фантазии, липсата на близки отношения и получаване на стимул за мастурбация.

Причина може да бъде също и ситуация, когато искаме да запазим отношенията си с половинката, която не споделя желанията ни.

Например, на него или на нея не му/ѝ харесва оралният секс, и се наслаждаваме, гледайки клипове с такива сцени и си въобразяваме, че това се случва с нас.

В този случай филмите за възрастни запълват съществуваща празнина и могат да се смятат за част от напълно нормална връзка.

Някои съобщават, че прибягват до порнография, дори и при постоянен удовлетворяващ секс „за разнообразие” и автономност. Но тези, които твърде много се притесняват да обяснят на партньора своите желания, рискуват да ги превърнат в тайна, за която все по-трудно се говори.

Усещането, че нещо се налага да се скрива, може да породи чувство за вина и отчуждение между партньорите.

Психологът Патрик Карнс, който е един от първите започнал да изучава сексуалната зависимост, назовава 4 основни убеждения, характерни за зависимите от филмите за възрастни.

Обикновено тези хора идват от проблемни семейства и имат опит с жестоко физическо или емоционално насилие.

Описват се като лоши, и че не струват нищо, никой не ги обича. Смятат, че ако зависят от някого, то техните желания никога няма да бъдат удовлетворени, смятат секса за своя най-важна потребност.

В този случай порнографията удовлетворява първо не сексуалните, а психологическите потребности – сексът се смесва с грижата за себе си и се превръща в един от обичайните начини за намаляване на напрежението, включително и от несексуален характер.

Зависимост ли е това

Изследователят на сексуалността Ерик Янсен е убеден, че терминът зависимост е неприложим към гледането на прекалено много филми за възрастни. Психологът Мери Ен Лайден не е съгласна с това.

Тя смята, че има основания да се говори за зависимост от порно. Една от определящите черти на зависимостта, това е развитие на толерантност по отношение на провокиращото вещество.

Зависимостта от наркотици води до увеличаване на дозата. За постигане на това ниво на възбуждане зависимите от порното се нуждаят от гледане на все по-екстремно видео.

Тези, които смятат порното форма на зависимост, намират, че филмите за възрастни в мрежата са опасни, поради своята достъпност. Възможността за посещаване на порносайтове анонимно съществено понижава чувството за лична отговорност.

В горещия жанр

Оскар за разголване

В Лос Анджелис ежегодно се провежда конкурс за филми за възрастни. Премията по-известна като порно оскари се дава в почти 150 номинации.

На награда може да разчитат само тези филми, където показването на физиологичния процес на любовта не е самоцел, а начин за разкриване на замисъла на режисьора, и актьорската игра не е само реалистична, но и естетична.

През ключалката

Специална категория филми за възрастни

Секс на обикновени хора, които дори не подозират, че ги снимат. Режисьор за такива снимки не е необходим, а само скрита камера, но правилното ѝ поставяне съвсем не е лека задача.

Затова и филмите от тази категория съвсем не са малко. За сметка на това има много фалшиви, където ролите на секс партньори се изпълняват от актьори, а самото действие е режисирано.

Цените на този жанр веднага разпознават фалшификата, например, по активния звуков съпровод още в първите кадри или подозрително удачните ракурси на снимките.

Видеокамасутра

Най-разпространеният вид порно, снима се с минимален сюжет или съвсем без него, за сметка на това с максимално разнообразие от пози. Така снимат видео за почитателите на най-различен вид секс.

Към тази група могат да се отнасят и обучителните порно филми, например, „Изкуството секс” изследва палитрата палитра любовни ласки, а „Пълното ръководство по орален секс” демонстрира стотици начини за такъв секс и обяснява техниката на възбуждане.

Обикновено те се съпровождат с пояснителен текст, и това е единствената категория филми за възрастни, за които са необходими преводачи.

Начин за повишаване на увереността

32-годишната Галя, преглеждайки историята на браузъра в своя компютър, установява, че нейният мъж постоянно влиза в порно сайтове, изпада в ужас, разбирайки, че го прави постоянно, и очевидно отдавна, и започва да си мисли, че не му е достатъчна.

Интересът към порносайтове няма нищо общо с неудовлетвореността. Психотерапевтът Милтън Ериксон някога казва, че мъжът може да нареди на своя член да спадне, но не може да му каже да стане.

Мисълта за секс предизвиква у много мъже тревога, тъй като заедно с нея идва въпросът дали ще му се получи? Гледането на порно предизвиква възбуда и е доказателство за мъжа, че с тялото му всичко е наред и работи.

Жените рядко в пълна степен си представят социалния натиск, който изпитват мъжете – от тях обществото изисква постоянна сексуална активност или най-малкото – готовност, в противен случай те не се смятат за истински мъже.

Порнографията стимулира сексуалната фантазия на мъжете и им помага да поддържат усещането, че отговарят на така желания образ на мачо, дори когато реално те имат само една жена или изобщо нямат. Така те си създават сексуална или социална увереност.

А жените

Жените също гледат порно, и не само с мъжете си. Когато има мъж, обикновено с него ѝ е достатъчно, откровеничи 43-годишната Емилия.

Но колкото по-дълъг става интервала между връзките, в крайна сметка се решава да гледа порно филм. Това ѝ връща интересът към секса и ѝ позволява да се чувства жена, която има желание.

Не всички възприемат своя интерес към порното като нещо нормално и с такова спокойствие. 19-годишната Мария се съмнява в своята нормалност, тъй като дълго време мастурбирала, докато гледала клипчета в социалните мрежи.

След това си помисля, че нещо с нея не е наред, щом толкова я е интересува това. Опитва се да спре, но нищо не се получава.

Обръща се към психотерапевт, за да се избави от този навик. Тя ѝ разрешава да го прави, колкото си поиска, без да се притеснява.

Скоро желанието ѝ да се самозадоволява на клипове в мрежата значително намалява.

Психолози напомнят, че интересът към секса като такъв дълго време се е смятал за приемлив само за мъжете, но в никакъв случай и за жените.

Много жени, дори пред близки приятелки се срамуват да признаят за своето сексуално любопитство. И ако то възникне, то може да е силно смущаващо и да понижи самооценката.

В този случай реален проблем е не порното и сексът, а самоосъждането.

Порнографията може да се превърне в сериозен проблем само, в случай когато не поддържа стремеж към сексуални отношения с реален партньор, а напълно ги измества, оставяйки в душата чувство за празнина и неудовлетвореност.

Когато мъж е без половинка, и използва порнографията, за да се поддържа във форма, и това не му пречи на ежедневието, то може да се приеме, че не се касае за зависимост, а начин за запълване на празнината в личния живот.

В миналото, когато не е имало филми за възрастни, мъжете са се отдавали на рискови сексуални контакти, които са им създавали сериозни здравословни проблеми.