Температурата може да се измерва по различни начини – в областта на подмишниците – този способ се нарича аксиларен, в ануса – ректално и в устата – орално.

Кой метод е най-надежден

Аксиларен метод

В областта на подмишницата е прието да се измерва у нас, както и в страните в Централна и Източна Европа. Това е доста точен метод за измерване при условие, че термометърът се сложи максимално дълбоко, притисне се добре, и измерването продължава не по-малко от 7-10 минути.

Особености – този метод не е подходящ при затлъстяване. Мастната тъкан е като преграда между термометъра и тялото, затова и на показанията на термометъра невинаги можем да се доверяваме.

Аксиларното измерване също ще е неточно, ако подмишницата се изпоти или преди измерването човек е пил горещи или студени напитки.

Нормалните показания на термометъра в областта на подмишниците са 36,0-36,9 градуса.

Орален метод

Най-популярният метод за измерване на температурата в САЩ. Клиничните изпитвания и лекарската практика показват, че този метод е много по-точен, отколкото измерването в областта на подмишницата.

При измерване на температурата е важно да се проследява, за да може накрайникът на термометъра да е разположен под езика, а устата да е затворена. Също е важно до измерването да не се пуши и да не се употребяват горещи или студени напитки.

Нормалната стойност на оралната температура е 36,0-37,4 градуса.

Ректален метод

Дава най-точните показания – кухината на правото черво е затворена, затова температурата в него е постоянна.

Най-деликатният метод за измерване, който не е подходящ, например, при постъпване в болница.

Термометърът след измерване трябва внимателно да се дезинфекцира. Показен е за измерване на температура на малки деца и на отслабени хора.

Нормалната стойност на температурата е 35,3-37,8 градуса.

Измерване на температурата в ухото

Доста екзотичен метод, но в ухото могат да се разберат най-ранните температурни изменения в организма.

Особености

С обикновени термометри температурата в ухото не трябва да се измерва. Необходим е специален ушен инфрачервен термометър. При възпалителен процес в ухото приборът ще даде завишен резултат.

Нормалната стойност в ушната мида е 35,5-37,5 градуса.

На челото

По челото минава артерия, по която кръвта стига до мозъка.

Идеален метод за малки деца, позволява измерване на температура на спящ човек. Необходим е специален термометър.

Нормалната стойност на температурата, измервана по този начин е 35,5-37,3 градуса.