Възпалението на белите дробове е много опасно, затова е важно навреме да се потърси лекарска помощ.

Какво е извънболнична пневмония

Пневмония, както знаем, това е възпалително заболяване на белите дробове. Последните се състоят от алвеоли – малки въздушни камери, които се изпълват с въздух при вдишване и от които кислородът постъпва в кръвта.

Чрез тях кръвта се избавя от въглеродния диоксид. При възпаление алвеолите се изпълват с течност или с гной.

Място за въздух в тях не остава, а означава, че заболелият не може пълноценно да диша. Възпалението не е задължително да увреди органа изцяло.

Възможно е да страдат отделни огнища, сегменти, части на единия – едностранна или на двата органа – двустранна пневмония.

В крайни случаи тъканите на белите дробове се засягат напълно – тогава се казва, че пневмонията е станала тотална.

Съществуват и други класификации. Например, в зависимост от мястото, където човек е прихванал белодробно възпаление. Това е важно, и ето защо.

Извънболнична наричат всяка пневмония, която възниква извън пределите на болница или по-малко от 48 часа, след като човек е бил приет в болницата.

Всичко останало се отнася към болничната /хоспитална/ пневмония.

Разликата между тях – в степента на опасност от провокатора. В болнични условия белите дробове се оказват под атака на вътреболничните бактерии, често устойчиви към антибиотици.

Лечението на тази пневмония е по-дълго и по-продължително, отколкото предизвикана от грипния вирус, проникнал в белите дробове.

Защо възниква пневмония

До възпаление на белите дробове могат да доведат множество различни причини. От това кой фактор е предизвикал пневмония, до голяма степен зависи степента на заболяването и начинът на неговото лечение.

Вирусна пневмония

Този тип пневмонии най-често се срещат при до 5 години.

Провокатори са грипни вируси, на херпеса, аденовируси – предизвикващи простуда, или например, коронавируси. Какъвто и вирус да стане причина за възпаление на белите дробове, признаците на пневмония ще бъдат еднакви.

Бактериална пневмония

Има много бактерии, които могат да атакуват белите дробове. Например, пневмококи или стафилококи.

Бактериална пневмония – най-честият вид пневмонии при възрастни.

Обикновено бактериалното възпаление на белите дробове възниква, когато организмът по някаква причина е отслабен – след прекарана болест, остра вирусна инфекция, хирургична операция, заради непълноценно хранене, възраст, вредни навици, към тях се отнасят тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, или нарушения на имунитета.

Микоплазмена пневмония

Микоплазма – това са бактерии без клетъчни стени. Обикновено те предизвикват пневмония с белите дробове, почти незабележими симптоми, напомнящи простуда.

Неофициалното название на този тип възпаление на белите дробове е ходеща пневмония, често се прекарва на крака, дори човек не се замисля за необходимост от постелен режим.

Гъбична пневмония

Тази пневмония най-често се среща при хора с хронични заболявания или със сериозно отслабена – например, ХИВ, имунна система, а също и при тези, които редовно вдишват спори на определени гъбички от замърсена почва или птичи изпражнения.

Аспирационна пневмония

Възниква при случайно попадане в белите дробове на странични вещества – храна, прием на течности, повръщане, слюнка. Най-често се случва при хора с нарушен рефлекс на повръщане или на кашлица – алкохолно или наркотично опиянение.

Как да разпознаем пневмонията

Далеч невинаги пневмонията, включително и провокирана от вируси, се проявява с ярко изразени симптоми. Заболяването изглежда като обикновена остра вирусна инфекция или да е забележимо само на компютърна томография.

По някои признаци пневмонията може да се заподозре и навреме да се потърси лекарска помощ.

Кога трябва да се вика направо линейка, да се звъни на 112

Ако към симптомите на остра вирусна инфекция, се добавят следните признаци, веднага трябва да се звъни на 112:

 • Дишането се е ускорило до 30 и повече вдишвания в минута – едно вдишване на 2 секунди или по-често;
 • Систоличното /горната граница/ се е понижила под 90, а долната е под 60.
 • Появило се е объркване на съзнанието – забавяне, вяла реакция на околната обстановка, неспособност да се отговаря на прости въпроси.
 • В белите дробове е възможно да е попаднало някакво отровно вещество.

Дори един-два от изброените признаци могат да сигнализират за тежка пневмония, а тя може да е смъртоносна. Колкото повече симптоми, толкова по-висок риск.

Кога трябва да се обръщаме към личния лекар за направление

Често пневмонията се развива като усложнение след прекарана остра вирусна инфекция, но това не е задължително условие. Във всеки случай може оперативно да се консултираме с лекар, ако наблюдаваме следните симптоми:

 • Неразположението почти е изчезнало, но след това се е появило отново.
 • Същото се е случило и с кашлицата, или пък не е минала, но отново сме започнали да кашляме по-силно и по-често.
 • При кашлица се отделя храчка с жълт, жълто-кафяв, зеленикав цвят или с прожилки кръв.
 • Температурата на този фон се е повишила до 39-40 градуса и почти не се повлияла от лекарства.
 • Появяват се втрисане и силно изпотяване.
 • При опит за дълбоко вдишване или просто вдишване се усеща режеща болка в гърдите.
 • Кожата е пребледняла.
 • Лесно възниква задух – налага се по-често да дишаме, дори и да лежим в леглото.
 • Чувстваме невероятна слабост.

Не трябва да търсим всички симптоми едновременно. Достатъчни са 2-3, за да предположим пневмония и задължително да извикаме лекар.

Как лекарят ще потвърди диагнозата

В някои случаи личният лекар може да открие пневмония въз основа на неотдавнашна анамнеза на заболяване, например, ако сме прекарали грип или сме били в контакт с тези, които са с потвърдена диагноза COVID-19, в съчетание с ярко изразени симптоми. Но е възможно да са необходими още изследвания, например:

 • Пулсоксиметър – на пръста се закрепва специален датчик, който ще позволи измерването на нивото на насищането на кръвта с кислород. При норма е 95-100%. Нивото на кислород е под 92% - показание за срочна хоспитализация.
 • Рентген – това изследване помага за откриването на увреждането на белите дробове.
 • Компютърна томография на гръдния кош – позволява да се разгледат белите дробове по-подробно от рентгеновото изследване.
 • Кръвно изследване – позволява да се потвърди възпалителния процес, и може да се открие провокатора на болестта.
 • Анализ на храчките, които се отделят при кашлица. Този тест помага за установяване на инфекция в белите дробове.
 • Изследване на урина – помага бързо да се открият антителата към някои бактерии, които могат да предизвикат възпаление.

Къде се лекува пневмония

Решение за това приема лекар, въз основа на изброените по-горе симптоми, резултатите от изследвания и рискови фактори – възраст и наличие на съпътстващи заболявания или бременността.

Ако пневмонията протича в лека форма, тоест човек се чувства сравнително добре, намира се в ясно съзнание, няма изразено задъхване, може да се лекува и у дома.

Разбира се, човек трябва да се наблюдава при специалист, да следва неговите препоръки и да приема всички назначавани от лекар препарати.

Повечето от заболелите оздравяват в продължение на 2 седмици. При някои симптомите на възпаление на белите дробове продължават по 3-4 седмици, а впоследствие е възможно развитие на хронични форми на бронхит или на пневмония.

При средна по тежест и тежка пневмония е показна хоспитализация. Особено за тези, които са в рисковите групи:

 • Хора над 65 години;
 • Тези, които имат съпътстващи сериозни заболявания – например, сърдечно-съдови, диабет, бронхиална астма, хронична обструктивна болест на белите дробове.
 • Бременни жени.

Постъпването в болница е необходимо, тъй като състоянието на болния във всеки момент може да се влоши и то рязко. Важно е да него да има специалисти.

Освен това, при тежко състояние е необходима специфична поддържаща терапия, която е достъпва само в условията на реанимация.

Как лекуват пневмониите

Под лекарски контрол. При избор на терапия лекарят може да се ориентира по причините за заболяването и неговата тежест.

Така, лекарства срещу вирусна пневмония не съществуват. Лекува се като обикновена остра вирусна инфекция – обилен прием на течности, почивка – до постелен режим, здравословно хранене, прием на препарати за отхрачване и без рецепта за сваляне на температура, например, на основата на парацетамол.

Понякога се назначават и противовирусни препарати – в някои случаи понижават продължителността и изразеността на симптомите.

При гъбична пневмония се назначават противогъбични препарати. При бактериални и други видове пневмонии, при които към изходното възпаление на белите дробове се присъединява бактериално усложнение, необходими са антибиотици.

Тези лекарства унищожават микробите, които са предизвикали белодробното възпаление или са довели до усложнение. Неподходящ препарат само ще влоши състоянието, болестта ще стане още по-опасна.

Паралелно се правят опити за облекчаване на състоянието на болния със симптоматично лечение.

Ако белите дробове са засегнати толкова силно, че заболелият не може да диша, се провежда поддържаща терапия първо с кислород, а след това се слага на апарат за вентилация.

Назначават се на системи цяла съвкупност от допълнителни препарати, които да подпомогнат организма да излезе от това състояние.

И преди началото на пандемията през зимния сезон случаите на пневмонии се увеличаха значително, главно заради грипа и заради студеното време, но сега се стигна до ситуация, при които не всички със средна или тежка пневмония могат да бъдат приети в болници, тъй като възникна недостиг на болнични легла.

Също така няма достатъчно специалисти по инфекциозни заболявания. Професията е неблагодарна, до началото на март на тази специалност и клон на медицинската наука не се обръщаше особено голямо внимание.

Предходната голяма епидемия от Ебола обхвана единствено Африка, и тогава единствено от световните медии разбирахме каква е ситуацията на топлия континент.

Единични случаи бяха установявани в редица държави, но до подобно масово заразяване във всички държави по света, както сега, изобщо не се стигна. Настоящият медицински опит е безценен за бъдещи медицински кризи от глобален мащаб. Доста от настоящите неуредици няма да са налице при следваща подобна ситуация.