Черният дроб участва във всички значими транспортни и преразпределителни потоци в организма. Неутрализира вредните вещества и токсини, които попадат в организма с вдишвания въздух и с хранителните продукти.

Участва в процеса на храносмилане, превръщайки консумираните хранителни продукти в хранителни вещества и енергия. Съхранява витамини и микроелементи, които в необходимото могат да потрябват на организма.

Участва в преработването на мазнините и контролира техните нива в организма. Синтезира необходимите за тялото белтъци, необходими за съсирването на кръвта и за защита на тялото от инфекция. И това далеч не е целият списък с функции, които изпълнява черния дроб.

Черният дроб е достатъчно устойчив на външни разрушители и е способен да се възстановява /обновява/ след увреждане или възпалителен процес.

Въпреки това увеличаване на натоварването му може да доведе до нарушаване на процеса на обновяване. За такива патологични процеси в черния дроб способстват алкохолът, цигарите, които „добавят“ в кръвта допълнителни токсини.

Неблагоприятно въздействие оказва и нередовното и небалансирано хранене – мазна храна, препечени храни, пушено.

Черният дроб страда и от безконтролният прием антипиретици /лекарствени средства за понижаване на температурата/ и болкоуспокояващи.

За увреждането на най-голямата жлеза в човешкото тяло способстват инфекциозните заболявания, например, вирусен хепатит, а също и нарушение на обмяната на веществата.

Когато черният дроб по една или друга причина не може повече да обновява своята тъкан, започва неговото разрушаване. Вследствие увреждането на клетките се нарушава функцията на най-голямата жлеза в човешкото тяло, развива се чернодробна недостатъчност.

Причина за патология на чернодробната тъкан могат да станат и мастни отлагания /стеатоза или омазняване на черния дроб/, и възпалителни процеси. Възможно е превръщането на нормалната тъкан на черния дроб в съединителна.

Постепенно най-голямата жлеза в човешкото тяло се деформира, изменя своята структура, форма и престава да обеззаразява токсините. Развива се цироза.

Основната опасност на чернодробните заболявания се състои в това, че началният стадий на патологиите протича без болкови симптоми. Основните признаци за развиващата се аномалия на черния дроб могат да бъдат бърза уморяемост и слабост.

А също и загуба на апетит, повтарящи се пристъпи на повръщане и болка в дясното подребрие.

Проблемите с черният дроб стават явни само в случай на протичащо в остра форма заболяване, когато органът вече не се справя с токсините.

В резултат започва интоксикация на организма, която се проявява чрез следните симптоми:

• Бялото на очите и кожата придобиват жълтеникав оттенък – жълтеница;
• Изпражненията избледняват;
• Зачестява уринирането и урината придобива оранжев цвят;
• Дланите придобиват ярко червен цвят;
• Стомахът увеличава своите размери;
• Появява се сърбеж, усилващ се през нощта;

Състоянието на черния дроб влияе и на функцията на бъбреците, на главния мозък, на стомашно-чревния тракт. Увреждането на най-голямата жлеза в човешкото тяло може да доведе до много тежки усложнения, включително и до летален изход.

При първи подозрения за чернодробно заболяване е необходимо човек спешно да се обърне към лекар, който ще му назначи изследвания.

Обикновено при подозрения за чернодробно заболяване пациентите преминават през следните диагностични процедури:

• Пълна кръвна картина и анализ на чернодробните ензими – аланин аминотрансфераза /АЛТ/ и аспартат аминотрансфераза /ААТ/ - повишените концентрации свидетелстват за разрушаване на черния дроб;

• Кръвен анализ на нивата на билурбин – повишената концентрация на жлъчния пигмент свидетелства свидетелства за остро заболяване на черния дроб.