Щитовидната жлеза на жените се различава от тази на мъжете

Различните видове аномалии във функцията тиреоидната жлеза при жените се среща 8-20 пъти по-често, отколкото при мъжете на същата възраст.

При жените, например, 25 пъти по-често в сравнение с при силния пол се среща заболяването тиреоидит – група заболявания на щитовидната жлеза с автоимунен произход.

С напредването на възрастта при хората и от 2-та пола се увеличава вероятността от развитие на такива патологии.

Но при жените заболеваемостта нараства с много пъти от 40 до 65 години. Съществуват няколко различни видове тиреоидит – вирусен, бактериален, токсичен, следродилен.

При всички те предизвикват образуването на антитела, унищожаващи тъканите на жлезата /микрозомални антитела/ или антитела, унищожаващи самият хормон /тиреоглобулинови антитела/.

Тези антитела действат подобно на парченце глина, прилепнало към ключа и по този начин му пречи да влезе в ключалката. Те, образно казано, не дават на хормоните да работят с пълна сила, поради у човека се развиват симптоми на влошена функция на щитовидната жлеза.

Много често се наблюдава увеличаване на нивата на антителата на щитовидната жлеза още преди мозъкът да освободи необходимото за уравновесяване на тяхното разрушително въздействие върху жлезата количество от хормона, стимулиращ функцията на щитовидната жлеза.

Това означава, че още преди нивата на тиреотропина да започнат да се повишават, жената може да започне да усеща симптомите, характерни за заболявания на щитовидната жлеза, в продължение на месеци и дори години.

Особено високи нива на антителата на щитовидната жлеза могат да се наблюдават при жени, борещи се с наднорменото тегло. По този начин отслабва функцията на жлезата по отношение на регулацията на метаболитните процеси в клетките на мускулните и мастните тъкани.

При тези процеси се отделя енергия, необходима за поддържането на жизнената дейност, на тях много силно се отразява нарушаването на хормоналния баланс и начинът на функциониране на щитовидната жлеза, което влияе също и на нормалния растеж и възстановяване на мускулите.

Увеличаването на теглото в съчетание с болки в мускулите – това са предупредителни симптоми, възникващи дълго преди нивата на тиреотропина да започнат да се увеличават. Например, при жените, страдащи от фибромиалгия винаги се установяват анормално високи ниво на антитела на щитовидната жлеза.

В изследване на норвежки учени от 1996 година се отбелязва, че повишените нива на такива антитела се наблюдавали при жени с оплаквания от постоянни болки в мускулите и ставите, но при мъжете това не било установено.

Учените отбелязват, че при оценка на състоянието на жените, на анормалните нива на антителата на щитовидната жлеза трябва да се обръща по-голямо внимание, отколкото на нейното функциониране като цяло.

Това потвърждава отдавна наложилото се мнение сред лекарите, че на жените, имащи проблеми с промени в настроението, болки, наднормено тегло, е необходимо да се провери в норма ли са нивата на техния тиреотропин.

Дори ако нивата на антителата са в нормата, леко нарушение на хормоналния баланс на щитовидната жлеза може да доведе до покачване на телесното тегло, дори дълго време преди да стане въпрос на тиреотропина.

Поради това жените се объркват, когато лекуващият ги лекар им обясни, че наднорменото им тегло не е свързано с щитовидната им жлеза.

Много от вас вероятно са чели, че хипотиреоидизмът може да стане причина за покачване на телесното тегло.

Но знаете, че хипофункция на щитовидната жлеза и в най-ранен стадий може да доведе до увеличаване на теглото? Това се дължи на факта, че се обостря чувството за глад и в резултат се увеличава количеството на консумираната храна.