С поредна 13-та поред заповед за изменение и допълнение на заповедта от 13 март за налагане на противоепидемичните мерки, допусна да се играе футбол от аматьори на открити игрища, като задължително условие е играта да няма състезателен характер. Не се допуска и публика. Във футболните срещи за аматьори се забраняват повече от 10 участници.

Упражняването на кои колективни спортове

В заповедта са изброени колективните спортове, чието упражняване на открито е разрешено – футбол, баскетбол и волейбол. Предполага се, че това не е изчерпателно изброяване и ще могат да се организират всякакви колективни спортове, стига да са на открито.

За изменението на заповедта се предвижда предварително изпълнение по реда на Административно-процесуалния кодекс, тоест няма да се изчака изтичането на 14-дневния срок за обжалване.

При упражняването на колективните спортове се осигурява спазването на противоепидемичните мерки, не се допуска да се използват бани и съблекални, тъй като се предполагат, че крият рискове, поради вероятността от струпване на много хора в тях.

С новата заповед се прави допълнение на предходната, която бе публикувана само преди няколко часа, като се забранява пускането на климатични инсталации в библиотеки, кина и театри.

Достатъчни са доказателствата, че те са своеобразен развъдник на коронавирус, затова се въвежда задължение те да не се пускат.

Здравният министър забрани да се пускат климатиците в музеите

В акта на здравния министър освен ресорният министър на младежта и спорта отново е включен и културния министър като адресат, това е заради климатичните инсталации, които не трябва да бъдат пускани в театри и библиотеки.

В следващите дни ни очаква доста горещо време и може би затова от здравно министерство, най-вероятно по-препоръка на оперативния щаб правят това допълнение към заповедта.

От друга страна, жегата е полезна за намаляване на случаите на коронавируса, тъй като слънчевите лъчи за пагубни за него и съответно може да се очаква намаление на новите случаи в следващата около седмица.

Трайното затопляне на времето може да е накарало щаба да разреши и колективните спорове, тъй като на футболните игрища и стадии грее слънце повече време и съответно това допринася за ограничаване на разпространението на коронавируса.

До почти 2000 се увеличават потвърдените с COVID-19 у нас

В съобщение след 17 часа от здравно министерство оповестиха наличната информация за броя на заразените към днешния ден. Новите заболели са 9, като само 1 е в Смолян, а останалите 8 са от София.

Референтните лаборатории продължават да обработват постъпващите проби и след 17 часа. Днес се очаква отново над 1000 обработени проби, след вчерашния трикратен спад спрямо съботния ден – от 1200 близо до 400.

Разбира се, това е съвсем нормално, тъй като не всички лаборатории работят в неделя, а и няма толкова вирусолози. Възнагражденията са ниски, специалността не е атрактивна, само в такива моменти се повишава интереса към нея и се разбира колко е важна.

При спокойно време се предпочита инвестирането на обществени средства като стадиони в населени места, които изобщо няма нужда от подобни съоръжения.

Науката носи много по-висока добавена стойност, отколкото възлагането на строителни фирми изграждането на стадиони в населени места с намаляващо население.

Намаляват хоспитализираните с коронавирус от сутринта

Спад се отчита при хоспитализираните – от близо 400 до 368 според последните данни изнесени от здравно министерство. Намаляват и заболелите, които са на интензивна терапия – от близо 60 сутринта, следобед се съобщава за 50.

Заразените с коронавирус жени у нас вече надхвърлиха 1000, макар и това да е общият брой, от който не са изключени случаите на летален изход и оздравелите.

Повишаване се отчита при средната възраст на лицата, при които е установен коронавирус, нараства до 50 г.

Случаите на летален изход се увеличават с още 2, като общият им брой е вече 93. Мъж на 78 години от дома за възрастни е починал в УМБАЛ Св. Анна. В анамнезата е с 2 хронични заболявания – деменция и хипертония.

В МБАЛ Св. Пантелеймон в Ямбол също днес се е стигнало до летален изход при 53-годишен мъж, който е страдал от двустранна пневмония.