Тези средства могат да ни направят опасни за околните. Понякога защитните маски от плат са окомплектовани със специален клапан.

В този случай маската работи така – вдишвате въздух чрез филтрите и го вдишвате чрез едностранния клапан.

Защо клапанът на маската ни прави опасни за околните

Така топлият въздух излиза из под маската по-бързо, дишането става по-леко, носенето на маска е по-лесно, да и очилата няма да се запотяват.

Но не всички разбират, че при ситуацията с коронавируса този клапан прави носенето на маска абсолютно безсмислено.

Всички ние слагаме маски по 2 причини. Първо, надяваме, че те ще ни защитят от COVID-19, по повод ефективността на маските все още се водят спорове.

Второ, което е по-важно, маската не позволява да заразяваме околните, ако не подозираме за това.

Клапанът свободно пропуска въздух при издишване. Това означава, че заразеният ще разпространява частици от вируса около себе си така, сякаш не е носил никаква защита.

Центърът за контрол и профилактика за заболяванията на САЩ не препоръчва да се използват маски с клапани за предотвратяване на болестта.

Клапанът е за смог и прах, но и за предпазване от вируси

Такова защитно средство може да се носи в условията на смог, прах, задимяване – например, на строеж или във фабрика, където във въздуха витаят вредни частици.

Разпространението на вируса няма как да се спре от маска с клапан. С последните изменения на заповедите на здравния министър носенето на маска остана само на закрити обществени места до т.нар. второ нареждане или за неопределено време.

Това се смята за недопустимо и противоконституционно, дори и затова тези заповеди е възможно да паднат в съда, каквато информация дойде от Румъния, че Конституционният съд е отменил глобите, наложени на граждани.

Днес стана ясно, че делото срещу заповедта за маските е насрочено за началото на юли от ВАС, но не е разгледано искането във връзка с преустановяване на предварителното изпълнение на заповедта.

Възможно е съдът да е пропуснал да се произнесе, в такъв случай следва да се подаде нова молба до съответния състав с искане да се направи произнасяне и по този въпрос.