1/3 от новите заболели от COVID-19 за последните 24 часа по света са регистрирани в САЩ, близо 30 000.

Европа привиква с усложнената епидемиологична обстановка

Смъртността в страната на неограничените възможности надхвърли 1100, като така бяха надминати предходните мрачни рекорди на Италия.

Общият брой на заболелите в САЩ е близо четвърт милион, а по общо по света надхвърлиха 1 млн.

Фокусът на вниманието, сякаш се измества от Италия, която по брой заболели е на второ място след САЩ и все още държи печалният рекорд с близо 14 000 починали, сред които и немалко медици.

Смъртността в Италия на много високи нива – само за 24 часа случаите на летален изход достигат 760, но в сравнение със САЩ и Испания са по-малко.

Изненадващо висока смъртност отчита и Франция, като по този негативен показател чупи всички тъжни рекорди в Европа.

Само за ден починалите с коронавирус са над 1300, но общият брой от началото на пандемията остава с повече от 2 пъти по-нисък, отколкото в Италия.

Защо продължават споровете за смъртността от COVID-19

По отношение на отчитането на смъртността с коронавирус се водят доста спорове дали се отчита правилно, тъй като причината за смъртта се установява от патолог след направена съдебно-медицинска експертиза – аутопсия.

Повод за повдигането на дискусията в социалните мрежи у нас е смъртта на младия мъж от белодробна емболия, като по медиите бе съобщено, че се касае за внезапно спиране на сърцето.

Пневмонията и коронавирусът не са непосредствената причина за леталния изход и съответно не е правилно мъжът да се включва в статистиката на починалите с коронавирус у нас.

Утвърди се като стандарт от всички държави всеки с положителна проба за коронавирус, постъпил в болница, при достигане до летален изход да се включва в статистиката за смъртността от коронавирус.

Да се върнем отново на епидемиологичната обстановка с Европа. Забелязва се ускорено оздравяване в Испания, като в страната над 26 000 заразени вече са потвърдени като прекарали тежката вирусна инфекция. В Италия темповете са доста по-бавни и все още оздравелите са под 20 000.

В Германия продължава отчитането на много голям брой заразени – близо 7000 на ден, смъртността във Федералната република също се повиши и понастоящем е над 1%, починалите са общо над 1100, за ден са близо 180.

Европа, сякаш опитва да се приспособи към новото нормално на фона на неизменното присъствие на коронавируса.

И в топлите страни коронавирусът не  отстъпва, вижте Бразилия

От страните в Южното полукълбо и с топъл климат над 1000 нови заразени за ден се отчитат в Бразилия, а Южна Корея овладя епидемията.

В началото на март, преди да бъде потвърден първият случай у нас, Южна Корея беше на прага на бедствие сходно на това Китай.

Сега е много назад в списъка с под 10 000 заразени. Дори Турция, където се регистрират по над 2000 нови заразени всеки ден, е с 2 пъти повече болни от COVID-19, отколкото в Южна Корея.

На Балканите най-усложнена е епидемиологичната обстановка в Турция, а Гърция и Румъния, въпреки нарастване на броя на заразените, сякаш двете държави успяват да поддържат определен крой на заболеваемостта.

По думите на председателя на оперативния щаб за разхлабване на противоепидемичните мерки у нас ще може да се говори при отчитане на малък брой нови заразени на дневна база и тенденция да намаляват в близките седмици.

От обработените проби от вчерашния брифинг, на който се представяха данните за заболеваемостта, стана ясно, че при 2 от пробите на депутатите има съмнения, че може да са заразени.

Впоследствие се появи съобщение в медиите, че са отрицателни, но тази информация се оказа неточна и председателят на комисията по здравеопазване в парламента се оказа заразена, както и още един от депутатите.

Във връзка с положителния тест за коронавирус тя сподели пред медиите, че ще съобрази със заповедта на здравния министър за определяне на 28-дневна строга домашна карантина на заболелите и няма да участва в заседания.