Трябва да ги използваме по-често във времена, когато сме обкръжени от респираторни заболявания и сякаш всеки момент очакваме да се превърнем в тяхна жертва.

Очакването за неизбежност следва да се контролира и да опитваме да насочваме потока на мислите в по-положителна насока.

Вярно, през последните дни и пролетта, сякаш изчезна, и мрачните и студени зимни дни се завърнаха, разбира се, още утре слънцето трябва да се покаже.

През нестабилното пролетно време тялото има нужда от подкрепа и подсилване, за да не бъде толкова уязвимо на вирусни инфекции.

Кои растения доказано са с антивирусни свойства

1.Мента

Ментата се справя добре с инфекциите, включително и с респираторно-синцитиалния вирус. В допълнение помага и при запушен нос.

Всичко това е благодарение на етеричните масла и на растенията, в които се съдържат компоненти с противовирусни и с противовъзпалителни свойства – ментол и розмаринова киселина.

Листа от мента – сухи или пресни, се заливат с вряла вода, получената напитка се оставя да изстине и се пие, препоръчително не повече от веднъж седмично. Бременните жени по-добре да се въздържат от тази напитка.

2.Чесън

Чесънът традиционно се препоръчва в разгара на грипната епидемия. Съдържа множество фенолни съединения, и затова укрепва имунитета. Освен чесновият екстракт лекува брадавици, предизвикани от човешкия папилома вирус.

Бори се и с грипния вирус А и В, както и с ХИВ, с вируса на обикновения херпес, вирусна пневмония и с риновируса, предизвикващ простуда.

В ястията можем да добавяме пресен чесън или да изяждаме всеки ден по 1-2 скилидки. Не е препоръчително да се прави при язва на стомаха.

3.Джинджифил

Изследванията показват, че екстрактът от джинджифил е ефективен против вируса на птичия грип, респираторно-синцитиалния и норовируса – провокатор на стомашен грип.

Всичко това е благодарение на специфичните съединения – гингерол и зингерон, които спират размножаването на вирусите и предотвратяват тяхното проникване в клетките.

Коренът от джинджифил се вари, оставя се да изстине и си пие. По желание се добавя лимон и мед. Джинджифил може да се яде всеки ден, но не повече от 10 грама на ден.

4.Глухарче

Глухарчето притежава множество лекарствени свойства, включително и с противовирусен ефект. Експериментално е потвърдено, че неговият екстракт се бори с хепатит В, ХИВ и грип.

Освен това, фитосъединенията в листата, корена и цветовете на глухарчето спират размножаването на денга вируса, който се пренася от комарите.

Чаена лъжичка смлени корени от растението се оставят да изстинат и се пият по веднъж дневно. Могат да се добавят и цветчета, но придават горчив вкус на напитката. Не се препоръчва за страдащите от гастрит.

5.Ехинацея

Пурпурната ехинацея традиционно се е използвала от коренното население на Северна Америка за лечение на рани и на инфекциозни заболявания. Растението е ефективно в борбата с херпес и грип, а също притежава и имуностимулиращ ефект.

Супена лъжица ехинацея се залива с вряла вода и се оставя да престои на парна баня за 20 минути. Пийте преди хранене, но не повече от 2 чаши на ден.

6.Риган

В ригана се съдържа карвакрол – вещество с противовирусни свойства. Едно изследване показва, че маслото от това растение понижава активността на норовируса.

Също е установено, че риганът е ефективен против вируса на обикновения херпес, ротавируса, предизвикващ диария и респираторно-синцитиален вирус. Това помага също и при язва на стомаха.

Супена лъжица се залива с чаша вряла вода и се оставя да загрее на парна баня за 15 минути, след това се оставя да престои 30 минути.

Отварата се прецежда през марля и се пие по 1/3 чаша преди хранене по 3 пъти дневно. Не се препоръчва за бременни жени.

7.Шафран

В листата и в стъблата на шафрана се съдържа от веществото сафиницинолид. Експериментално е доказана неговата ефективност против вируса на обикновения херпес и дори на HIV вируса.

Шафранът помага при нарушения на храносмилането и на кръвообращението, бронхит, кашлица, астма и стенокардия, възпаление на устната кухина и на гърлото.

Как се пие – залейте 1 чаша листа на шафран с чаша вряла вода, оставете да престоят 15 минути и пийте по веднъж на ден. Не се препоръчва за бременни и кърмещи жени.