Болката от изгаряне в повечето случаи е непоносима. Какво да правите при изгаряния до идването на лекар?

За справянето със силните болезнени усещания ще ви помогнат както средствата на народната медицина, така и традиционните лекарствени препарати, които се продават в аптеките.

Изгарянето е една от най-разпространените битови травми, която влече след себе си развитието на болкови синдром. И понякога болката е толкова силна, че не е възможно да бъде търпяна. И немаловажно при такива случаи е правилно оказаната първа помощ, включително и провеждането на адекватно обезболяване.

Студена вода

Ако при вас изгарянето е първа или втора степен, например битово поради заливане с вряла вода, то мястото на травмата е необходимо незабавно да се постави под струя студена вода за 15-20 минути. Така топлината няма да се разпространи до по-дълбоко и ще се предотврати развитието на силен болкови синдром.

Алое при изгаряния

Ако у вас у дома расте алое, то при изгаряния можете да се възползвате от това чудесно терапевтично растение. Поставете на мястото на поражението разрязан пресен лист от алое и само след няколко минути ще почувствате значително облекчение.

Най-ефективно е алоето при изгаряния първа и втора степен.

Средства с пантенол

При изгаряния ефективни биха били средства за външно приложение с пантенол – мазила, гелове, кремове, спрейове. Този препарат спомага за намаляване на възпалението, отстранява болковия синдром и способства за скорошно заздравяване на засегнатия участък.

Суров картоф срещу болки от изгаряне

Нелошо средство срещу изгаряния е суровият картоф. Вземете 1-2 картофа със средни размери, втрийте ги в марля, след което ги приложете към засегнатото място. При незначителни изгаряния суровият картоф спомага за намаляване на болката.

Обезболяващи препарати

Често изгарянията на кожата се съпровождат с много силни болки. В този случай до идването на лекар е целесъобразно да дадете на пострадалия обезболяващ препарат, който е наличен у вас в аптечката.

В допълнение – химически изгаряния при деца

С развитието на съвременната химическа промишленост количеството на разнообразните химически вещества постоянно расте. И сред тях има и такива, които се използват активно в домашни условия, а това означава, че могат да бъдат достъпни и за деца.

Необходимо е да помните, че ако у дома имате малки деца, то всякакви химически миещи, почистващи, дезинфекциращи вещества и лекарства, трябва да бъдат недостъпни и да се намират в отделно затворено помещение или в заключен шкаф.

Лекарствата също е желателно да бъдат съхранявани в затворени кутии.

Никога не оставяйте дезинфекциращите вещества, например натриевият хипохлорид или Доместос в непосредствена близост до тоалетната или ваната.
Много химически вещества при обикновено попадане върху кожата предизвикват изгаряния с различна степен на тежест. А при попадане в устата и хранопровода могат да доведат до смърт.

Помнете, че детската кожа е нежна и защитният ѝ слой е тънък и именно поради това е по-чувствителна към действието на химически дразнители. Например при кърмачетата дори такива средства като спирт, йод могат да предизвикат изгаряния.

При въздействие върху кожата на такива киселини като солна, сярна и оцетна, карболова и др. се развива некроза на тъканите с образуването на плътна кора на повърхността. А основите като например амонячният спирт, негасената вар и др. предизвикват дълбока некроза на тъканите и се образува бяла мека кора.