Шампоанът без парабени е представен на пазара на средствата за грижа за косата като безопасна алтернатива на обикновените шампоани с химия. Нека да разберем, действително ли тези средства са натурални шампоани за коса или е това е само рекламен трик.

Парабени в козметиката и шампоани

Ако вие си приготвяте шампоана със собствените си ръце по бабините рецепти, то само тогава можете да кажете, че е без парабени. А всичко, което се продава по магазините или аптеките в по-голяма или по-малка степен съдържа химия.

Разбира се, на нас ни се иска да купуваме само най-натуралните средства за грижа за косата.

Козметичните средства съдържат консерванти, които осигуряват по-дългият им срок на годност. В състава на повечето нескъпи шампоани присъстват химическите вещества парабени. Те притежават антибактериални и антигъбични свойства и удължават срока на действие на съответното средство за косата.

Но в перспектива тяхното използване е възможно да се отрази неблагоприятно на състоянието и на външния вид на косата. Освен това съществува мнение, че парабените са потенциално опасни за здравето.

И затова този, който желае да предпази себе си може да си купи и да си мие косата с шампоани без парабени – поне това предлагат техните производители. Според техните уверения такива шампоани не съдържат химии.

Шампоани без парабени срещу обикновените

Парабените в козметиката притежават свойството да проникват през кожата и да се натрупват в организма. Много учени обвиняват тези химически вещества за появата на симптомите на алергии, за негативното им въздействие върху ендокринната система, за предизвикването на растежа на злокачествени клетки.

Но именно такива компоненти се съдържат в не толкова скъпите шампоани, тъй като това са най-евтините консерванти.

Следва да се има предвид, че влошаването на състоянието на косата както и косопада, в повечето случаи се дължат на нарушената функция на щитовидната жлеза.

Впрочем производителите на обикновените шампоани твърдят, че концентрациите на парабени в тях са толкова ниски, че не представляват заплаха за здравето. Всеки от нас е в правото си да решава дали да им вярва или не.

А производителите на шампоаните без парабени ги представят на пазара като натурални. Всъщност тези средства за коса също съдържат химия, в противен случай биха се разваляли за няколко часа. Но присъстващите в състава им вещества оказват минимално въздействие върху организма, като не предизвикват алергии и раздразнение.

Те са обогатени с етерични масла, витамини, естествени киселини и ензими, които предпазват кожата от външни въздействия, подхранват я и я овлажняват.

Толкова ли са чисти шампоаните без парабени?

В списъка на парабените влизат метилпалабен – Е218, етилпарабен, Е214, пропилпарабен Е216 и бутилпарабен. Това са най-разпространените консерванти. По-рядко се срещат изобутилпарабен, бензилпарабен, изопропилпарабен и техните натриеви соли.

Съгласно регламентите и директивите, както и вътрешните законови и подзаконови нормативни актове, в състава на козметичните средства могат да присъстват някои от парабените в количества не повече от 0.4% от техния състав.

Но се допуска използването на само една разновидност парабен. Към този списък на консервантите се отнасят метил-, пропил-, бутил-, етилпарабени, а също и изобутил и изопропил /на опаковката те могат да бъдат обозначени като метагин, пропагин – Е214, Е219/. Ако в шампоаните има няколко видове от тези съединения, то общото допустимо количество е 0.8%.