Ултразвукът в 70% от случаите не показва мастно израждане на чернодробната тъкан, твърдят някои гастроентеролози.

Разрушава се без болка

Когато говорим, че черният дроб се обажда, обикновено става дума за болки в жлъчния мехур, който именно сигнализира за проблеми. А пък лабораторията на човешкото тяло е няма, тъй като на нея няма рецептори за болка.

Заболяванията на черния дроб при 1/3 от болните се развиват без симптоми. Как да проверим колко изправно работи този орган?

Много пациенти са убедени – ако ултразвукът покаже, че всичко е наред, няма смисъл от притеснения. Но това изследване изобщо не е информативно, когато стане дума за състоянието на „химическата лаборатория на организма“.

Увеличаването на органа, туморите и другите сериозни изменения се показват от ултразвука, но израждането на клетките – далеч невинаги. „Чернодробните проби“ – биохимичен кръвен анализ, чернодробните ензими, също не са изход.

Само в 50% от случаите тестовете показват умерено повишение при болните, при които тайно се развиват чернодробни заболявания.

Много от вас вероятно са чували за фиброскан, но у нас повече се свързва с хепатитите. Ако човек не страда от това вирусно заболяване, тогава няма и защо да се изследва.

Действително, при хепатит без такава диагностика няма как да се мине. Но има и немалко други варианти на чернодробни патологии. Например, токсичните – вследствие злоупотребата с лекарства, особено с хормони и антибиотици.

Черният дроб не успява да преработва, постъпващата химия. Увреждане на този орган може да се развие, заради автоимунни заболявания, проблеми с кръвообращението, когато към черния дроб е затруднен притокът на кръв.

Понякога се откриват паразити, които използват черния дроб за дом и постепенно го разрушават – кучешка тения, шистосомиаза, бруцелоза.

Нарушаването на отока на жлъчката е вредно не само за жлъчния мехур. В някои случаи холециститът предизвиква разширен възпалителен процес, който обхваща черния дроб и с течение на времето видоизменя чернодробната тъкан с образуване на атипична съединителна тъкан.

Цироза? При милите дами над 45 години

Болестите на черния дроб все още се свързват в съзнанието ни с алкохолизма.

Но цирозата се среща не само при тези, които отдавна и явно злоупотребяват с алкохол. Много хора, които считат своя начин на живот за напълно традиционен, дори не се досещат, че техният черен дроб, отслабен заради други заболявания или заради генетични особености вече не се справя с натоварването.

Например, поставя се диагноза цироза и на хората, които почти не употребяват алкохол, но всеки ден пият бира. Тези, при които ензимната система не е способна да неутрализира малките дози алкохол, страдат също както и заклетите алкохолици, но с генетично по-закален черен дроб. Цироза понякога се открива и при деца.

Но най-неприятното е, че заболяването може да се развие от много по-разпространеното омазняване на черния дроб. Учените прогнозират, че към 2030-та година именно то ще стане основна причина за цироза. Усредненият портрет на такъв болен е жена над 45 години.

При 90% от хората със затлъстяване има мастно увреждане на черния дроб с различна степен.

Излишъкът от мазнини, излишната калоричност, заседналият начин на живот – всичко това води до отлагане на мастните киселини в клетките на черния дроб. От това болният орган увеличава размерите си, а в тежките случаи мазнините могат да заемат половината от черния дроб.