Знаем ли достатъчно за мъжкия полов член? Въпреки че учените са открили и описали много детайлно функциите и характеристиките на пениса, а древните гърци са го изобразявали в скулптурите си все още има интересни данни, които са неизвестни, понеже темата предизвиква срам и неудобство. Ако се интересувате от размера, аномалиите и древните факти свързани с половия член ще прочетете 5 от най-интересните проучвания по темата.

Колко сантиметра е дължината на еректиралия пенис?

Средната дължина на еректиралия пенис е около 14 см. За да се установи този факт е проведена анкета, в която са участвали 1 661 мъже. Резултатите от нея са публикувани през 2013 г. в списание „Сексуална медицина“. За да сме абсолютно точни участниците в това проучване са имали дължина на члена от 4 до 26 см.

Мъжете, които са измерили пенисите си след орален секс или полов акт са имали по-голяма дължина от тези, които се позовават единствено на фантазията си, показва проучването.

Други проучвания са установили, че пушенето намалява притока на кръв към пениса и това е причината да се съкрати дължината му с 1 см.

Размерът има значение

Когато става дума за пениси, размерът има значение - поне за някои жени. Според проучване през 2012 г., публикувано в списание „Сексуална медицина“ жените, които получават вагинален оргазъм достигат до него по-лесно с мъже, които имат по-дълги пениси.

Съавторът в проучването Стюарт Броуди, психолог в Западния университет на Шотландия казва: „Въпреки че не е ясна точната причина се предполага, че по-дългият пенис може стимулира влагалището и шийката на матката.“

През 2013 г. са описани резултатите от анкета, проведена между жени и публикувана подробно в списание „Proceedings“ на Националната академия на науките. Дамите съобщават, че идеалния размер на пениса зависи от височината на човека, ако търсите по-голяма дължина изберете по-висок мъж.

Мъжки аномалии

Много рядко човек може да се роди с два пениса, но това състояние е напълно реално и засяга около 5-6 милиона мъже. Точният термин за състоянието се нарича „Diphallus“. За съжаление, това условие не означава двойно забавление, понеже рядко и двата органа са напълно функционални. Обикновено състоянието предизвиква и други аномалии в гениталната област, които изискват операция, за да се коригират.

Има и други аномалии като „Приапизъм“. Това състояние на пениса се придружава от постоянна ерекция, която не изчезва дори след четири часа. Обикновено причината е невъзможността на кръвта да се върне от пениса към останалата част на тялото.

Древните реликви

Според проучване през 2010 г., публикувано в списание „Nature“ в еволюционното минало преди около 700 000 години мъжкият пенис е имал бодливи структури, които са се загубили преди неандерталците и съвременните хора. Учените не са изяснили каква е била функцията на тези бодли, но според някои предположения са служили за по-бързо получаване на ерекция.

Друга реликва от миналото е костта в пениса. Въпреки че повечето маймуни имат кост, която запазва члена изправен при днешните мъже тази функция се е изгубила в някакъв момент и се налага да разчитат на кръвното налягане. Според биолога Ричард Докинс е загадка защо мъжете са загубили тази своя черта, но в "The Selfish Gene" се подчертава, че това позволява на жените да се преценят потенциалното здраве на партньорите си. Предполага се, че мъжете, които не могат да получат ерекция вероятно имат лош приток на кръв.

Защо се получава ерекция по време на сън?

Независимо дали не функционира през деня, пенисът винаги е активен вечер. Повечето мъже имат от три до пет ерекции на нощ. Това нощно действие предпазва мъжкия член от риска да загуби своята еластичност и свиване.

Това е и причината много от лекарите да задават на пациентите си въпроси, свързани с тези физиологични процеси. Сведенията за честотата на нощните ерекции помагат да се определи причината за еректилна дисфункция.