Високата консумация на рафинирани храни, които са натоварени със захари, консерванти, оцветители и химикали е причина да се чувствате уморени. Липсата на тонус може да бъде причинена от някои фактори като заболяване, стрес, недостатъчен сън или анемия. Обикновено анемията е резултат от друго заболяване, но може да се предизвика от липсата на важни витамини и минерали. Добавете няколко хранителни вещества към менюто си, които ще ви помогнат да се справите с умората и да повишите нивата на енергия.

Цинк

Цинкът е необходим за ускоряване на метаболизма и подобряване на енергийните нива. Дефицитът на цинк е често срещан хранителен недостатък, който засяга имунната система. Адекватните нива на цинк помагат за подобряване плътността на костите и да се увеличи аеробния капацитет. Най-честите признаци на недостиг на цинк са: загуба на енергия, понижен апетит, акне, обриви, бели ивици или петна по ноктите, лошо зрение или косопад. За да понижите тези симптоми добавете тиквени семки, овесени ядки, морски дарове, пилешко и червено месо в диетата си.

Желязо

Една от причините за вашата умора е недостигът на желязо. Небалансираната диета може да доведе до болест или анемия. Уверете се, че менюто ви съдържа богати на желязо храни като ядки, тъмни листни зеленчуци, леща и слънчоглед.

Витамин В12

Витамин В12 е важен за образуването на червените кръвни клетки и правилното функциониране на нервната система. Увеличете приема на нискомаслени млечни храни, риба и яйца в диетата си.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е необходима за правилното развитие на тялото. Тя поддържа производството на клетките и помага за предотвратяване на анемия. Нещо повече тя позволява на нервите да функционират правилно и предпазва от остеопороза, свързана с фрактури на костите. Според изследванията фолиевата киселина помага за предотвратяване на деменция. Добавете в менюто си червено месо, черен дроб, ядки и зелени зеленчуци.

Комплексни въглехидрати

Ако вашата диета е с ниско съдържание на калории, желязо и цинк или съдържа прекалено много рафинирани въглехидрати това може да е причината за постоянно чувство на умора. Нишестените въглехидрати като пълнозърнест хляб, макаронени изделия и овесени продукти помагат за подобряване на издръжливостта и повишават нивата на енергия.

Билкови чайове

Ако се изкушавате да изпиете чаша кафе, за да получите приток на енергия по-добре помислете, понеже това може да ви накара да се почувствате по-зле. Ограничете приема на кофеин. Много по-здравословно е да консумирате билкови чайове, които ще ви помогнат в борбата с умората. Ако не можете да си представите ден без кафе се опитайте да пиете безкофеиново.

Ядки и семена

Препоръчително е диетата ви да сдържа малко количество захар, понеже високите нива могат да понижат енергията ви. Ограничете приема на захар и добавете към закуската си семена и ядки, които са богати на витамини. Повечето ядки и семена съдържат много мазнини, затова трябва да се консумират в умерени количества.

Протеини

Ако редовно изпускате протеините от закуската си се уверете, че на обяд този важен хранителен елемент ще бъде набавен. Протеините се изграждат от 20 аминокиселини, които помагат за подобряване на настроението и поддържат високи енергийни нива, които помагат в борбата с умората. Изследователите твърдят, че хората, които страдат от дефицит на протеини са предразположени към хроничен стрес, депресия и затлъстяване. Рибата, бобът, млечните продукти и месото са едни от най-добрите източници на протеини.

Ако симптомите на умората са тежки и промените в диетата не помагат потърсете помощ от лекар. Уверете се, че получавате достатъчно сън и пиете необходимото количество вода, за да поддържа нивото на енергия под контрол.