Картофът не съдържа никакви вредни вещества и не трябва да бъде третиран като вредна храна. Всъщност това, което го прави вреден, е начинът, по който приготвяте вкусния зеленчук.

Ако го направите на руска салата, или пържен, или задушен с много мазно сирене, или овкусен с майонеза той наистина ще стане вреден, но ако го приготвите по здравословен и целесъобразен начин ще получите храна, която блести от положителни качества и хранителни вещества.

Приготвен по естествен натурален начин, картофът всъщност е един зеленчук, който може да донесе на здравето ви само ползи и никакви вреди.

Ето 5 причини да ядете картофи до насита:

1. Много са богати на калий

Един голям картоф, печен с кожата, съдържа невероятните 1600 милиграма калий, което е почти половината от препоръчителната доза за деня и почти четири пъти повече от един среден банан, който се слави със своето съдържание на калий.

Калият е от съществено значение за хидратацията и качеството на спортните постижения, но също така играе огромна роля в понижаването на кръвното налягане.

2. Картофите са богати на фибри

Или най-малкото ако ги ядете с кожата. Един голям картоф съдържа около 7 грама диетични фибри или около ¼ от количеството, което ни е нужно за деня.

Без кожата обаче, фибрите падат до един грам за същото количество картофи. Диетичните фибри ще ви помогнат да се чувствате заситени за по-дълго време и така ще ви се яде по-малко.

Освен това ще получите в бонус понижен холестерол, по-нисък риск от сърдечен удар и понижен риск от диабет.

3. Съдържат голямо количество витамин С

Количеството витамин С в един голям картоф е около 29 милиграма и е концентрирано в кората на картофа. Това количество е съизмеримо с ⅓ портокал и е равно на около 50% от нужната за деня доза.

Голямото количество витамин С ще ви помогне да избягвате простудните заболявания, ще поддържа кожата ви млада и ще помогне за по-бързо зарастване на кожни рани при нараняване.

4. Картофите са отличен източник на манган

Повечето от вас може би не са много добре запознати с нуждата на тялото от манган, но това не означава, че не ви е нужен.

Манганът е много важен в обработването на протеините, въглехидратите и холестерола, а също така и в процеса на образуване на костна тъкан.

Един голям картоф с кожата съдържа около 33% от вашето необходимо за деня количество манган.

5. Много са богати на витамин В6

Този витамин изпълнява своята роля “зад кулисите”, а ефектът му, макар че не може да се види с просто око, е изключителен.

Витамин В6 е много важен за храносмилането, мускулатурата, сърдечно съдовата система, имунната система, нервната система и други. Важен е за производството на много значими за тялото хормони.

И приблизително 46% от нужния за деня витамин В6, картофът е едно чудесно допълнение към ежедневното меню.

Само запомнете - винаги го яжте с кожата, защото някои от най-ценните вещества се съдържат именно в нея!